1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Hogyan készítsünk jó piskótát? - piskóta alaprecept

PDF Nyomtat Email


A piskóta hivatalos elnevezése: hideg úton készült, könnyű felvert, aminek három lényeges hozzávalója a tojás, a cukor és a liszt. Ezek aránya 1-1-1, azaz 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt. Ha nagyon pontosítani szeretnénk, akkor 1 db tojáshoz, 2 dkg cukor és 2,5 dkg lisztre van szükségünk (ezek egy evőkanálnak felelnek meg).
Leggyakrabban a 6-6-6, vagy a 3-3-3 arányú piskótatésztát írják a receptek. Az egyes alkotóelemek egymással való elegyítésének is különböző variációival találkozhat a mélyreható ismeretekre vágyó érdeklődő. Első körben lássuk azt a piskóta receptet, amit egy hivatásos cukrász javasol.



Tortalap készítése: hozzávalók, összeállítás, és egyéb praktikák

A cukrász tippje:
A sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk, a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t.
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortakarikához, 8-10 db tojásra van szükségünk. A tojásokat szétválasztjuk, és tényleg kihalásszuk a fehérjéből a belecsorgott sárgáját, és a tojáshéjat. Tudniillik, ezek miatt valóban nem fog felverődni a fehérjénk.
Lépésről lépésre a tojássárgáját simára keverjük egy kézi szerszámmal (fakanál, habverő). A fehérjét kézzel, vagy géppel elkezdjük verni, és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A tojásfehérje akkor jó, ha a habverőn megáll. Megmagyarázhatatlan, kemény, habos – ha ezt érezzük, azonnal abba kell hagyni a habverést.

TRÜKK: Ha valami oknál fogva a fehérjénk nem verődik fel, akkor egy csipetnyi sót vagy egy csepp ecetet rakjunk bele!
A kemény habba belekeverjük a simára kevert sárgáját. Fontos, hogy a hab és a tojássárga krém összekeverésekor a fakanál mindig félkört kell, hogy leírjon fentről lefelé. Ha én ezt előbb tudtam volna sok alapanyag nem ment volna pocsékba. Ugyanezzel a mozdulattal keverve

beleszórjuk a lisztet. Bizonytalanoknak csipet sütőport, precízeknek a liszt átszitálását ajánlom.
A kész piskóta masszát finoman belerakjuk a karikába! A sütőlemezre sütőpapírt rakunk, erre a karikát, bele a masszát, és betesszük az előmelegített sütőbe.

A sütőnkben legyen a piskóta 180 °C-on 25-30 percig.
TRÜKK: A sütőajtón azért van üveg, hogy belássunk rajta! A sütés alatt ne nyitogassuk a sütőajtót. Mikor letelt az idő, megnézhetjük, sőt meg is nyomkodhatjuk - csak az első pár alkalommal fogja kezünket égetni, utána hozzászokunk. Talán nem is hisszük, de recseghet is a piskótánk, ekkor még egy kicsit hagyjuk bent a sütőben. Természetesen, ha fekete, akkor már rég kész.
Miután kivettük a sütőből, lisztezzük le az egészet. Fordítsuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ősszel és télen javaslom a nagy hűtőt: ablakpárkány vagy erkély.

További elkészítési lehetőségek
1) A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral (amikor kifehéredik a krém, akkor megfelelő az állaga), majd keverjük hozzá a lisztet is. A fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. Amikor mindez megvan, a fehérjét óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a lisztes keverékhez.
2) Vajas piskóta: Egy tepsi süteményhez a 6-6-6 arányú verziót javasoljuk. Ehhez jön még 10 dkg vaj, és fél csomag sütőpor. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját is. A fehérjéket kemény habbá verjük. A lisztet kanalanként belekeverjük a cukros krémhez, majd óvatos mozdulatokkal a fehérjehabot is beledolgozzuk a masszába.
3) Az egész tojásokat, gépi habverővel magas fokozaton felverjük a cukorral együtt. Amikor szép habos masszát kapunk, kézzel, egy fakanál segítségével belekeverjük a lisztet is.
4) Vizes piskóta: 6 tojás-6 cukor-6 ek víz-8 ek liszt-1 tk szódabikarbóna. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd a vízzel és a szódabikarbónával együtt még egy jó ideig verjük (a régi szakácskönyvek 10 percet javasolnak). Ezután tesszük bele felváltva a lisztet, meg a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Vaníliás, kakaós, diós piskóták
Mi sem egyszerűbb, mint a piskóta ízesítése különböző porokkal, darált magvakkal. A receptekben leggyakrabban a fenti ízesítésekkel találkozhatunk. Ha vaníliás ízű piskótára vágyunk, keverjünk a sárga krémbe vaníliás cukrot (1-2 csomaggal). Ha kakaós, vagy diós ízű végeredmény a cél, akkor annyi evőkanál liszttel csökkentsük a szárazanyagok (liszt) arányát, ahány kanál ízt adunk hozzá. Tehát, ha 2 evőkanál kakaóport adunk a tésztánkhoz (6-6-6), akkor csak négy kanál lisztet adjunk a krémhez.
Ennyi erővel készíthetünk akár mogyorós, vagy mandulás piskótalapot is.

Aranyszabályok még egyszer:
- A tojásfehérjét – majdnem mindegyik esetben – kemény habbá verjük, és a végén adjuk a masszánkhoz. Keverés közben vigyázzunk, hogy a fehér hab ne törjön meg.
- Előmelegített, 180 °C-os sütőben, NYITOGATÁS NÉLKÜL, 15-20 percig sütjük a sztenderd mennyiségű tésztát (pl. meggyes piskóta tepsiben sütve).
- A sütőformát vagy kibéleljük sütőpapírral, vagy csak az alját kenjük vajjal, és lisztezzük. A sütőforma oldalát sohase vajazzuk meg, mert akkor összeseik a tésztánk.
- Miután kivettük a piskótát a sütőből, lisztezzük le az egészet. Fordítsuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A sütőforma méretétől és a kívánt tésztavastagságtól függően változtathatjuk a hozzávalók mennyiségét.
- Ha többrétegű tortalapot készítünk, a fenti, cukrászmesterünk által javasolt verzióval próbálkozzunk. Ha egy napjainkban divatos, joghurtos, vagy túrókrémes tortát szeretnénk készíteni, a 3-3-3 arányt alkalmazzuk.
- Piskótatekercs készítésekor használjunk nagyobb méretű tepsit, és vékonyabb tésztát süssünk. Amikor elkészült, még melegen tegyük a tésztát tiszta konyharuhára, tekerjük többször ki-be, majd összesodorva hagyjuk kihűlni. Így nem törik, ha a töltés során összetekerjük.

Ha teljesen nem sikerül a piskótánk

Ilyen is előfordulhat, főleg, ha valaki nagyon kezdő a süteménykészítés területén. Ebben az esetben azt tudom javasolni, hogy miután kihűlt a tészta, darálja le, és készítsen belőle valamilyen golyót. Mondjuk mogyorókrémes gesztenyegolyókat.

Ne felejtsük, mindig fejezzük be a süteményünket, még akkor is, ha nem úgy néz ki, ahogy kellene, mert nincs is finomabb egy csúnyácska házi édességnél.



Hozzászólások  

 
#11 enike 2014-02-27 16:59
nagyon részletesen leírtátok ez sokat segített köszi
Idézet
 
 
#10 Heni 2014-01-30 23:30
Sziasztok!
Az anyukámnak lesz Február 4-én a szülinapja,és piskótatésztábó l szeretnék neki tortát készíteni neki.Remélem sikerül,mert eddig 3*ment kukára a tészta,mindig összeesett.Azt hiszem tudom mi lehetett a baj...köszönöm előre is a recepteket!Ha sikerül,életem végéig hálás leszek!Üdv.:Hen i
Idézet
 
 
#9 Vargáné Glász Anna 2013-12-22 20:51
Szép estét kívánok! az 1-es verziót készitettem kakaós változatban, hát valami csoda lett.Most éppen hülőfélben van reggel töltöm meg kókuszkrémmel. Nekem is az lenne a kérdésem, hogy ha három lapot szeretnék tölteni akkor milyen mennyiségeket kell használni?
Idézet
 
 
#8 Erika 2013-08-30 14:01
Hedvignek és mindenki másnak üzenem, aki főzött krémhez kér receptet! Én mér nagyon sokszor készítettem el és a családomnak nagyon ízlik!
05 dl. tej 25 dkg cukor 5 púpozott evőkanál liszt. A tejnek a kétharmadát és a cukrot felforraljuk, a lisztet a maradék hideg tejjel csomómentesen elkeverjük és a felforrt tejhez fokozatosan hozzáadjuk, sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzákeverünk 1 db RAMA margarint és 2 evőkanál szitált kakaóport. Ez a krém a piskóta lapokba töltve olyan, mint a dobostorta.
Idézet
 
 
#7 Erika 2013-08-30 13:49
Az én piskótám nagyon egyszerű és gyors. Az arányok ugyanúgy 1-1-1, azaz 1 db tojáshoz 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál cukor kerül. A tojás fehérjéket kémény habbá felverem, hozzáadom a cukrot és újra kemény habbá verem, majd lassú fokozaton hozzákeverem a lisztet fél csomag sütőporral, a végén szintén lassan keverve hozzáadom a tojások sárgáját. Előmelegített forró sütőben sütöm kb. 6-8 percig, majd kb 180-200 fokon sütöm 15-20 percig. A tepsi oldalát kell figyelni, ha elválik a tészta, akkor megsült. Ezzel a módszerrel nagyon finom, könnyű piskótát kapunk és ami a lényeg, hogy kb. fél óra alatt készen van.Mindenkinek jó étvágyat!
Idézet
 
 
#6 Hedvig 2013-08-03 11:10
Köszönöm szépen tetszenek a receptek,de én olyan piskótát szeretnék sütni...amely.. igen magas, 2x is megtudom tölteni.
Vmint még egy kérdésem lenne, ha lehetne házi nagyon finom főzött krém receptet kérnék.

Köszönöm szépen...ÉS SOK SIKERT KÍVÁNOK A TOVÁBBIAKBAN!!!
Idézet
 
 
#5 Lieber Gyuláné 2013-07-15 17:55
Nagyon jó tanácsok a piskóta sütéséhez. Mindig hasonlóan szoktam csinálni, és sikerülni is szokott. Az 1. változatot tartom a legjobbnak. Nálam só nélkül is kemény habbá verődik a fehérje.
Idézet
 
 
#4 BiroFerencne 2013-07-15 17:51
Kifogom probálni hátha sikrül.
Idézet
 
 
#3 Mifu_16 2013-07-15 16:19
Már egészen kicsi (legalább 7-8 éves) koromtól kezdve sütögetek, piskótát is próbáltam tucatszor, de sosem volt az elvárásaimnak megfelelő. Annyi receptet kipróbáltam, és annyi sok tanácsot megfogadtam, de mégsem volt jó. Ez a recept viszont NAGYON tetszett, és bíztam is benne, hogy jó lesz. És az elvárásaim felül teljesített ez a piskóta. Hihetetlen könnyű tészta, finom, és a legfontosabb: egyszerű volt elkészíteni.
Köszönöm! Köszönöm, hogy megosztottad velünk! :)
Idézet
 
 
#2 Marcsi 2013-06-04 16:28
Az lenne a kérdésem,hogy a sóról miért nincs infó? Azonkívül,hogy a tojásfehérje,ha nem verődik fel,gondolom kellene valamennyi só.
Köszönöm a választ.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

WEBÁRUHÁZ