1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Panírozás, rántott ételek készítése recept

PDF Nyomtat Email

Cikk tartalomjegyzék
Panírozás, rántott ételek készítése recept
Különleges panírozási módok
Összes oldal

 

 

A rántott hús, rántott zöldségek a magyar konyha egyik leggyakoribb ételei. Azok számára, akik most ismerkednek a főzés iskolájával, megmutatom, hogyan érdemes panírozni. A hagyományos rántott hús-hal-zöldség mellett olyan panírozási formákat is ismertetek ebben a cikkben, amelyekkel egy egyszerű ételt is különlegessé tehetünk

A „rántott” ételekhez 5 alapvető hozzávaló szükséges:
- amit ki szeretnénk rántani (hús, hal, zöldségek)
- só, amivel ízesítünk
- liszt
- tojás, és
- valamilyen bevonó anyag, ami leggyakrabban zsemlemorzsa

A rántani való hús előkészítése
Rántott húst leggyakrabban sertés karajból, tarjából, vagy szárnyasokból (melle, combja, szárnya) készítenek.
Mit tegyünk a hússal panírozás előtt?
Mossuk meg, majd száraz törlőpapírral itassuk le a nedvességek
Szeleteljük, porciózzuk, ha kell klopfoljuk ki (Egy sertés, vagy marha karajt, tarját érdemes klopfolni – azaz kilapítani – sütés előtt. Azzal, hogy kilapítjuk, gyorsabban át tud sülni a hús. Ez azért fontos, mert a panír gyorsan megég.
Ha túl vastag, és nehezen sül át a hús, akkor a panír könnyen szétéghet.
A húst sózzuk meg mindkét oldalánál.

Rántani való zöldség előkészítése
Gyakorlatilag bármilyen zöldség kirántható.
Viszont a zöldség keménységétől függően vannak olyanok, amiket érdemes rántás előtt párolni, vagy puhára főzni.
Ilyenek a karfiol, brokkoli, karalábé, zeller, répafélék (bár ez határeset), burgonya.
A puhább szerkezetű, azaz gyorsan puhuló zöldségeket, mint például a cukkini, padlizsán, patisszon, tök, gomba felesleges előfőzni.
Bármilyen zöldséget is szeretnénk rántani, minden esetben mossuk, szárítsuk, majd sózzuk (ez utóbbi mondjuk kihagyható, de utólag ízesítve nem olyan jó).
Ha kell (pl. gombánál), távolítsuk el a héját (a tökféléket nem feltétlen kell meghámozni, mert sütve ehető a héjuk is).

Panírozás
A klasszikus panírozásnál minden hozzávalót tegyünk egy-egy tányérba (a tojásokat mélytányérba).
Praktikusság szempontjából lényeges a tányérok sorrendje is.
Ha mondjuk jobbkezesek vagyunk, akkor a sorrend legyen az alábbi.
A bal kezünktől indulva tegyük első helyre a lisztes, majd középre a tojásos, jobb oldalra pedig a prézlis tányért.
Ebben a sorrendben fogjuk ugyan is megforgatni a rántani való ételeket.
Tehát először forgassuk meg mondjuk a húst a lisztben. Ez azért fontos, hogy legyen mire rátapadnia a tojásnak.
Logikusan következik a tojásban (sózott) való megforgatás.
Végül hempergessük meg a húst a prézliben is. Értelem szerint az ételek minden oldalát kell, hogy befedjék a panír hozzávalói.

 Panírozás, rántott ételek készítése

Sajt panírozása
A sajtokat dupla, hacsak nem tripla panírba érdemes forgatni. Ez azt jelenti, hogy a liszt-tojás menetet érdemes többször megismételni. Amikor a forró olajba tesszük a panírozott sajtot, figyeljünk arra, hogy nem sértsük meg a panírt, ugyanez vonatkozik a sütés során a forgatásra is.

Sütés
Meleg, de nem túl forró zsiradékban (zsír, vagy olaj) rántjuk az ételeket.
Ha húst rántunk, inkább alacsonyabb hőfokon rántunk.
A húsok esetében is van különbség a sütés között. Egy csirkehús, vagy pulykamell gyorsabban megpuhul, így át is sül, mint mondjuk egy sertés, vagy marha étel.
Ha sertést, vagy marhát rántunk, tegyünk egy fedőt a serpenyőre, és kíméletes hőfokon süssük. Ezeknek az ételeknek több időre van szükségük, hogy megfelelő puhaságot érjenek el.
A zöldségeknek, vagy a halaknak kevesebb időre van szükségük, hogy átsüljenek. Így ezeket magasabb hőfokon süssük meg gyorsan.
Ha mondjuk egy tökfélét alacsony hőfokon sütünk sokáig, akkor nagyon megszívja magát zsiradékkal, és nem lesz jóízű. Ráadásul tocsogni fog a zsírban.
Addig rántsuk, süssük az ételeket, amíg meg nem puhulnak, illetve, amíg szép aranybarna színt nem kap a panír.
A kisült ételeket konyhai papírtörlővel, vagy szalvétával kibélelt tányéron csöpögtessük le a felesleges zsiradéktól.

TIPP:
A tapasztalatom azt mutatja, hogy a rántott ételek frissen a legízletesebbek. Panírozzuk be ha szükséges előre, de csak étkezés előtt rántsuk ki az ételeket.
Ha többféle ételt rántunk egyszerre, akkor kezdjük a semlegesebb ízűvel. Én jelen esetben gombát és halat rántottam: mind a panírozást, mind a sütést a gombával kezdtem.

 

A következő oldalon különleges, újszerű, és egészséges panírozási ötleteket szeretnék megosztani veletek.



Hozzászólások  

 
#7 imre66 2013-01-19 13:33
kedves Rita nagyon szépen köszönöm hasznosak voltak a tanácsaid
én kezdő főzőcskéző vagyok de remekül sikerült az életem első rántott szelete
büszke vagyok magamra:))))))
Idézet
 
 
#6 Guest 2012-12-12 14:24
A Kérdés,hogy mennyire tapasztalatlan az érdeklődő. Az információk jók,de hiányosak ! Pl : Kukoricaliszt technológia ?
Ez vicc véleménye udvariatlan Ö mindent tud ! Vagy nem ? Pl: modortalan !!!!!!!!!!
Idézet
 
 
#5 andibandi 2011-12-14 08:51
Szia! Csak egy kérdésem volna. A képen a tojásos tányérba hogyan lett olyan sárga lé? Mert nekem csak gurulgatnak össze vissza amikor hempergetem rajta a húst.
Előre is köszi, bocs hogy hülye vagyok hozzá, de esetleg részletesebben is lehetne, ha már kezdőknek szól pl. csak sárgája vagy fehérje is, mennyire felverve, mivel keverve stb.stb.
Idézet
 
 
#4 sorio 2011-09-27 16:14
Nem vagyok a konyha ördöge, de pörköltekben verhetetlen vagyok! :) A panírozás sorrendjét (a tojást és lisztet) rendre el szoktam felejteni, így főzés előtt mindig rákeresek! Nekem igenis hasznos ez a cikk! ;) Rántott patiszont készítek a barátnőmnek, szurkoljatok!
Idézet
 
 
#3 Kataka 2011-06-28 11:30
Hát például én sok mindent nem tudtam... Ergó nekem nem vicc. Ja, és ha jól látom, ez a főzőiskola :)
Idézet
 
 
#2 Rita Konyhája 2011-06-09 17:38
Kedves Vicc! Köszönöm az észrevételed. Nagyot nevetnél, ha tudnád, milyen előkelő helyet tölt be egy ilyen viccesen egyszerű leírás a nézettségi listán. Sajnos sokan nem tudják mindezt, sőt sok más egyszerű dolgot sem. Esetleg nézd meg az írás folytatását a "következő" linkre kattintva, hátha azon az oldalon találsz valami használható infiormációt. Üdvözlettel: Rita
Idézet
 
 
#1 Ez vicc 2011-06-09 17:20
Az az egész egy vicc.
Ezt mindenki tudja, valami érdekesre számítottam, de csalódtam.
Semmi újdonság, csak száraz blabla...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Design Shop