1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Csőben sült brokkoli recept

Nyomtat Email

 


Íme egy klasszikus zöldséges étel recept, ami akár karfiollal is elkészíthetünk. A pontos leírásokat betartva igazi kulináris élmény, szemet gyönyörködtető étel. Azért is kedvelem, mert nagyon gyorsan elkészíthető. Ha egy kicsit fel szeretnénk dobni, akkor halfilével, vagy egy kis szárnyas hússal megtehetjük.

 

Hozzávalók 3 főre (tányér):
A sajtos besamelhez: 60 g vaj, 70 g liszt, 500 ml 2,8 %-os tej, só, tört fehér bors, őrölt szerecsendió, 2 tojás sárgája, 40+40 g reszelt sajt (trappista pl.)
+ 500 g friss brokkoli, 1500 ml víz, 1 mk szódabikarbóna


TIPP: Brokkoli vásárlásnál figyeljünk arra, hogy szép, üde zöld színű legyen a brokkoli virágzata. Ami már barnás, aranysárgás, azt ne vegyük meg.


Tegyük fel a vizet forrni. Ha már forr, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és tegyük bele a rózsáira szedett brokkolit. A szódabikarbónának köszönhetően élénkzöld marad a zöldség színe.
10-12 percig főzzük, majd hideg (jobb, ha jeges) vízbe tegyük, hogy megállítsuk a főzést.

Szűrjük le, és tegyük félre, amíg elkészítjük a mártást.
Ehhez egy lábosban olvasszuk fel a vajat (nem margarint!), és szórjuk rá a lisztet.
Készítsünk világos rántást (figyeljünk, hogy ne kapjon színt, hanem szép fehér maradjon).
Majd húzzuk le a tűzről. Egyik kezünkben legyen egy kézi habverő, a másikkal öntsük a tejet a rántásra. Folyamatos keverés mellett keverjük csomómentesre.
Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőfokon sűrítsük be.
Ha elkészült sózzuk, és fűszerezzük.
Hűtsük le 40 fokra (vagy olyan langyosra, hogy kisujjal már bele tudjunk nyúlni.
Ekkor keverjük el benne a tojások sárgáját, végül a reszelt sajtot is.
Egy 22x22 cm-es hőálló tálba helyezzük bele a brokkoli rózsákat, és öntsük rá a sajtos besamelt.
A tetejét szórjuk meg a maradék 40 g sajttal.
180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre, vagy amíg a sajt halványan meg nem pirul.
Frissen fogyasszuk.

TIPP:
-    Teljes értéken: A rántáshoz használhatunk teljes őrlésű lisztet is, ebben az esetben a besamelünk nem fehér, hanem halványan barnás lesz, de ez az élvezeti értékéből mit sem veszít.
-    Gluténallergia: A lisztérzékenyek készítsék a besamelt rizsliszttel.

TÁPANYAGTÁBLÁZAT Energia g Tápérték
1 adag/1 tányer Fehérjetartalom: 22 Vitaminok:
A-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin
Zsírtartalom: 33
Kalória / 1 adag: 511 Kcal Rosttartalom: 4 Ásványi anyagok:
kalcium, kálium, nátrium, cink, vas
Szénhidráttartalom: 28
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva.  


Hozzászólások  

 
#1 szilvi 2013-02-11 15:35
dsxfknjsdkhfbgh cdg
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Design Shop