1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Polenta rizottó pirított rókagombával

Nyomtat Email

Igazi kuriózum, ez a rókagombából készült, végtelenül egyszerű étel. Az illatos, zamatos rókagomba olyan karakteressé teszi, hogy szinte alig kell bele pár fűszer. A vegetáriánus konyhát vezetők számára jó hír, hogy tejmentes, sőt gluténmentes is, így liszt érzékenyek is fogyaszthatják.



Hozzávalók 2-3 főre:
A rizottóhoz: 15 dkg kukoricadara (finom szemcséjű), 1 dl száraz fehérbor, 5-6 dl víz, csipet só, 1 tk kókuszzsír (vagy növényi margarin)
A raguhoz: 25 dkg apró rókagomba, 1 ek kókuszzsír (vagy növényi margarin), 1 fvej vöröshagyma, 10 dkg húsos, vékonyra szeletelt sonka, só, őrölt színes bors, 1 tk kukoricakeményítő, 1 löttyintés száraz, fehérbor, 1 csokor petrezselyem



A poltnetához tegyük fel forrni a bort, és 2 dl vizet.
Ha felforrt, adjuk hozzá a kukoricadarát, és folyamatosan kevergessük.
A maradék vizet adagonként keverjük hozzá.
A polentát ízlés szerint sózzuk.
Addig főzzük, amíg kóstolásra nem lesz puha.
A végén keverjük bele forrón a zsiradékot.
Ezt a polentát kicsit folyósabbra érdemes elkészíteni.
A raguhoz a zsiradékon dinszteljük meg az apróra kockázott hagymát.
Majd adjuk hozzá a csíkokra vágott, vékony sonkát (érlelt, füstölt sonka – pl. feketeerdei sonka).
Majd adjuk hozzá a rókagombákat is (ha szükséges daraboljuk kettőbe őket).
Kb. 10 percig pirítsuk őket együtt, közben löttyintsünk bele egy jó adagot a borból is.
A végén sózzuk, tört színes borssal ízesítsük.
A szaftot egy tk. Keményítővel sűrítsük be, de ne többel, mert akkor túl sűrű lenne, és nem az a cél.
A ragut végük apróra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.
 

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Design Shop