1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Gombás rizottó recept

Nyomtat Email


A rizottó egy remek olasz ételspecialitás. Csak akkor kezdj hozzá, ha minden hozzávaló rendelkezésedre áll, és van kb. 30 perced, amit csak rá szánsz. A rizottó recept a bortól, vajtól, és a parmezántól lesz igazán különleges, olaszos.

Hozzávalók 3 főre: 250 g rizottó rizs, 300 g gomba, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ágacska rozmaring, só, bors, 2-3 löket fehérbor (félszáraz), 4-5 dl zöldség vagy szárnyas alaplé, 100 g reszelt parmezán, 100 g vaj, 1 ek olíva olaj

Gombás rizottó recept
A vaj felén és az olíva olajon megpárolom az apróra vágott vöröshagymát, majd amikor már teljesen üvegessé vált, hozzáadom a szeletekre vágott fokhagymát is.
Közben megpucolom a gombát, és nem túl vékony szeletekre vágom.
A gombát rászedem a hagymára, hozzáadom a rozmaringot, borsozom. 3-4 perc párolás után, 2-3 löket borral megöntözöm a zöldségeket, és forralok rajta egyet.
Az alkoholtartalma el fog illanni, de egy remek aromát kölcsönöz a bor az ételnek.
A raguhoz hozzáadom a rizst, és addig párolom így, amíg a rizsszemek átlátszóvá nem válnak.
Ez után jön csak a java.
Az alaplevet merőkanalanként adom hozzá, közben folyamatosan kavarom az ételt.
Amint nehezebben lehet keverni, rögtön adok hozzá még egy kanál levet, és ez így megy addig, amíg meg nem fő a rizs.
Ekkor belekeverjük a reszelt parmezánt és a maradék vajat is.
Ha kell, sózzuk. Amikor elkészül, 10 percig hagyjuk még fedő alatt párolódni.
Frissen fogyasszuk! Nagyon finom!

TIPP - MÉG TÖBB SEGÍTSÉG: Nézze meg minden részletre kitérő, videós recept bemutatómat az olasz rizottó készítéséről! Eredeti olasz rizottó videós recept!

TIPP: Bármilyen gombával készíthető, sőt többféléből is.
Sok receptben olvasható, hogy 2 dl alaplé is elég. Hát szerintem nem. Egy ekkora adaghoz legyen legalább fél liter alaplé a tarsolyunkban.

Még több rizottó receptek képekkel:

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.


TÁPANYAGTÁBLÁZAT Energia g Tápérték
1 adag/1 tányer Fehérjetartalom: 22 Vitaminok:
B2-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin
Zsírtartalom: 41
Kalória / 1 adag: 770 Kcal Rosttartalom: 9 Ásványi anyagok:
kalcium, kálium, cink, vas
Szénhidráttartalom: 73
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva. Az étel gluténmentes, tojásmentes diétás étrendbe illeszthető.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS