1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Szilvás gombóc recept

Email

Felhasználói értékelés: / 2
GyengeLegjobb 



Az egészséges gondolkodás, a tudatos táplálkozás az apró dolgokban búvik meg leginkább. A mértéktartás mellett olykor egy-egy alapanyag lecserélése is elég ahhoz, hogy tegyünk valamit a jobb emésztésért, az egészségesebb életmódért. Receptemben a szilvás gombóc egy modern, egészséges és ízekben sokkal gazdagabb elkészítését mutatom meg. Ezzel tarolni fogsz, az biztos. A gombóc tésztájába került a meglepetés reform alapanyag: a teljes kiőrlésű zabliszt.


szilvás gombóc


Hozzávalók a burgonyás tésztához 12 gombóchoz (4 fő):
500 g burgonya héjában főzve1
100 g zabliszt
2 tojás sárgája
2 csipet só
80-100 g darált mák
30 g porcukor

Hozzávalók a szilvaszószhoz:
350 g friss szilva
50 g világos nádcukor
150 ml vörösbor
1 kis rúd fahéj
2 ágacska rozmaring

Szilvás gombóc cukormentesen


Ha kerülnöd kell a cukrot, használj eritrit-stevia keveréket, aminek nincs mellékíze sem. A tésztába egy késhegynyit, a szószba egy csapott teáskanálnyit adj hozzá.

A szilvás gombóc készítése mákkal


  • A szilvákat mossuk meg, szedjük ketté, a magokat távolítsuk el.
  • Tegyük őket egy tepsibe, öntünk rá vörösbort, adjunk hozzá cukrot, egy fahéj rudat, és kevés friss rozmaringot. 200 fokos sütőben kb. 25 percig süssük.



  • Ha elkészült, távolítsuk el a fahéjat, és a rozmaring fás ágát, és az egészet turmixoljuk le.
  • A burgonyákat egészben, héjastól főzzük puhára sós vízben, majd tegyük őket egy tálcára, és várjuk meg, amíg kipárolog belőlük a gőz.

TIPP: Akkor lehet igazán jól eltalálni az anyaghányadokat, ha kigőzöljük a burgonyát, ezt az időt ne spóroljuk meg. Így lesz tökéletesen puha a gombóc.

  • A kihűlt burgonyát hámozzuk meg, reszeljük finomra, majd a zabliszttel és a tojássárgával gyúrjuk ruganyos tésztává.
  • A tésztát osszuk 12 egyenlő részre, majd enyhén lisztes kézzel formázzuk gombóccá a tenyerünkkel.

  • Forrásban lévő vízben addig főzzük a gombócokat, amíg feljönnek a víz tetejére, és erre számoljunk még rá 1-2 percet.
  • Közben keverjük össze a mákot a cukorral. A kifőtt gombócokat csepegtessük le, majd forgassuk a mákba.


Készítsd el a juhtúróval töltött burgonyás gombóc receptemet is, pirított hagymával és tejföllel is!






Hozzászólások  

 
#1 Moldván Mónika 2016-09-11 08:25
Tökéletes, puha, könnyű gombócok. Én sima , fehér lisztből készítettem. Az egész család oda volt érte. Köszi Rita!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL