1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Nyári szilvás gombóc

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 



A nyár vége elképzelhetetlen szilvás gombóc nélkül. Most egy olyan receptet mutatok be, amitől megnyalod mind a 10 ujjad, és az asztaltársaság oda meg vissza lesz tőle. Kissé kifordítottam ezt a klasszikus magyar receptet, kicsit nyárias, kicsit modern, kicsit csokoládés lett. Az aprócska gombócok nem csak a legkisebbek számára lesz izgalmas. Majd elfelejtettem mondani, a gombóc zablisztes, tehát gluténmentes, pihe-puha. Tovább is van, próbáld ki!


szilvás gombóc


Hozzávalók a burgonyás tésztához 2 főre:
250 g burgonya héjában főzve
50 g zabliszt (gluténérzékenyeknek 100 %-os tiszta zabliszt)
1 tojás sárgája
csipet só
1 ek dióolaj
50 g zsemlemorzsa (lehet gluténmentes is)
Hozzávalók a szilvaszószhoz:
250 g friss szilva
25 g világos nádcukor
2 ek víz
10 g vaj
1-2 csipet fahéj
Hozzávalók a csokoládés töltelékhez:
50 g étcsokoládé (gm étcsokoládé)
37,5 ml tejszín


szilvás gombóc


A csokis szilvás gombóc elkészítése lépésről-lépésre


  • A darabokra tört csokoládét a tejszínnel együtt olvasszuk fel vízgőz felett. Tegyük egy tálkába, és dermesszük meg a hűtőben.
  • A burgonyákat egészben, héjastól főzzük puhára sós vízben, majd tegyük őket egy tálcára, és várjuk meg, amíg kipárolog belőlük a gőz. Akkor lehet igazán jól eltalálni az anyaghányadokat, ha kigőzöljük a burgonyát, ezt az időt ne spóroljátok meg. Így lesz tökéletesen puha a gombóc.
  • A kihűlt burgonyát hámozzuk meg, törjük össze finomra, majd a zabliszttel és a tojássárgával gyúrjuk ruganyos tésztává.
  • A tésztát lisztezett felületen (kb. 25-30 g liszt kell még), nyújtsuk fél cm vastag téglalappá, majd vágjuk fel 18 egyforma téglalappá, négyszöggé.
  • Mindegyik tésztadarab közepére tegyünk mogyorónyi csokikrémet (ez a ganache egyébként).


szilvás gombóc


  • Hajtsuk egymásra a tésztalapokat, és a széleiket csípjük össze, majd ezt követően a tenyerünk között formázzuk golyó alakúra őket.
  • Egy serpenyőben pirítsuk le a morzsát az olajban.
  • Forrásban lévő vízben kb. 2 perc alatt főzzük ki a gombócokat.
  • A kifőtt, lecsepegtetett gombócokat forgassuk meg a morzsában.
  • Ez a morzsa 100 %-ban befedi mind a 18 kis gombócot.
  • A szilvákat mossuk meg, felezzük, távolítsuk el a magokat, majd a cukorral, vízzel és a vajjal főzzük fel 6-7 perc alatt. Végül fűszerezzük őrölt fahéjjal.
  • A szilvaragut botmixerrel pépesítsük.
  • Frissen fogyasszuk.

Főzd meg a reform szilvás gombóc receptemet is!





Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL