1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Gombás, mángoldos lasagne recept

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 

 

Mindenféle maradékból készült ez a végeredményében gusztusos, és nagyon ízletes tésztaétel. A töltelékébe került mángold, gomba és füstölt tarja is. A ráadás pedig a besamelben van, amibe maradék, lágy kecskesajtot
kevertem.

Hozzávalók 1 l besamelhez: 1 ek zsiradék (pl. vaj), 3 ek liszt, 6 dl tej, 3 dl tejszín, 10 dkg kecskesajt, só, őrölt színes bors és szerecsendió
Továbbá: 25-25 dkg mángold, és gomba, valamint 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, zsiradék, kakukkfű, bors, 15 dkg füstölt, főtt tarja
Valamint 12 lap száraz, lasagne tészta

Ételallergia tipp: A tejtermékek növényi tejpótlókkal is helyettesíthetők a besamelben. Pl. bio szója tejjel és főzőkrémmel tökéletes besamel készíthető. Tejallergiások hagyják ki az ételből a sajtokat ebben az esetben.


 

Gombás, mángoldos lasagne

Tegyünk fel másfél liter vizet forrni.
A besamelhez a vajat felforrósítjuk, és kicsit lepirítjuk benne a lisztet. De odafigyelve arra, hogy ne kapjon színt a liszt.
A tejet folyamatosan adjuk a liszthez, közben egy kézi habverővel megállás nélkül keverjük.
Szép folyamatosan beleöntjük az összes tejet és a tejszínt is.
Amikor felforrt, és besűrűsödött a krém, belekeverjük a lágy kecskesajtot is.
Sóval, tört borssal, és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
TIPP: Ha nem kedveli a kecskesajtot, fetával is helyettesítheti, vagy egyáltalán ne tegyen bele krémsajtot, helyette 1 dl tejjel pótolja a hiányzó mennyiséget.
Ha a víz felforrt, tegyük bele a megmosott mángold leveleket, és 8 percig főzzük. Utána vegyük ki.
A tarját vágjuk kis kockára, és zsiradék nélkül pirítsuk le egy serpenyőben.
Ha készen van, tegyük félre.
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk kis kockákra.
Kevés zsiradékon dinszteljük meg a kockára vágott vöröshagymát, erre tegyük a gombás, és pirítsuk le. Kakukkfűvel, borssal ízesítsük. Majd tegyük egy tányérra félre.
Ugyan ebben a serpenyőben kevés zsiradékon, fonnyasszuk meg a lecsepegtetett, és kis darabokra vágott mángoldot a reszelt fokhagymával.
Rétegezés:
Vegyünk egy téglalap alakú sütőtálat.
TIPP: Lehet már kifejezettem lasagne kerámia tálakat is beszerezni, amelyekben 3-3 darab lasagne lap elfér egy sorban.
A tál aljára tegyünk egy kis besamelt.
Erre 3 tésztalapot, amit átkenünk ismét a krémmel.
Alulra tegyük a mángoldos ragut, amit egy kis besamellel meglocsolunk.
Ugyan ilyen formában ráhelyezzük a gombás, majd végül a tarjás ragut is.
Fontos, hogy a tészták alatt és felett mindig legyen besamel, mert ennek a folyadéktartalmától fog a sütés során megpuhulni a tészta.
A legvégén mindig mártás kerüljön.
Tegyük sütőbe, és 20 percig süssük 180 fokos sütőben.
Végül reszeljünk 12 dkg pannónia sajtot a tésztára, és további 10 percig süssük.
TIPP: Mángold helyett leveles spenóttal is készíthető.

Még több lasagne recept:
Tonhalas lasagne
Lasagne bolognai mártással
Lazacos, spenótos lasagne




RECEPTEK

Add a Startlaphoz