1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Pikáns, almás céklasaláta recept

Nyomtat Email

 


Ha úriasabb nevet kellene adni ennek a salátának, akkor cékla carpaccio, zöldalma salsával lenne a leginkább ráillő név. Télen előételként, vagy sült hús mellé köretként ajánlom.

 

Pikáns, almás céklasaláta

Hozzávalók a céklához 6 főre: 250 g tisztított cékla egészben, 50 g lilahagyma, 2 ek olíva olaj, só, 60 ml zöldségalaplé, 70 ml balzsamecet
Az alma salsához 6 főre: 300 g zöldalma, 40 g lilahagyma, 1 csokor petrezselyem, csipet só, friss piros chili ízlés szerint, 1 citrom
+ hagymacsíra (fejenként kb. 15 g)


A cékla párolása:

A céklát hámozzuk meg. Legjobb, ha burgonyahámozóval távolítjuk el a héját.
Hagyjuk egészben és tegyük vagy sütőzacskóba, vagy sütőpapírral bélelt kisebb sütőformába. Semmi esetre se alufóliába süssük, mert az egészségtelen.
Picit sózzuk, és tegyük mellé a cikkekre vágott hagymát.
Locsoljuk meg alaplével, és olíva olajjal, majd zárjuk le a zacskót, vagy a tepsit, hogy gőzben párolódjon a cékla.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 70 percig pároljuk a céklát. Majd hűtsük le, és szeleteljük olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk. A carpaccionak éppen ez a lényege, hogy az adott élelmi anyagot hajszálvékonyra vágjuk.
A céklaszeleteket  balzsamecetbe marináljuk, pároljuk legalább egy órát.A pácléhez hozzáadhatjuk a párolt cékla visszamaradt levét, és a puhára párolódott hagymát is.

 

Az alma salsa elkészítése:
Reszeljük le a citrom héját, majd vágjuk ketté, és a levét facsarjuk ki. Tegyük egy salátás tálba.
Az almát vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra, és azonnal forgassuk a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.
Aprítsuk fel a chilit, a hagymát, és a petrezselymet, és forgassuk bele a citromos almába.
Finoman sózzuk.
Tálaláskor tegyünk a tányérra körbe 5 szelet céklát, a közepére halmozzunk alma salsát, amit egy hagymacsíra bóbitával koronázzunk meg.

TÁPANYAGTÁBLÁZAT Energia g Tápérték
1 adag/- Fehérjetartalom: 1 Vitaminok:
A-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, E-vitamin
Zsírtartalom: 4
Kalória / 1 adag: 75 Kcal Rosttartalom: 4 Ásványi anyagok:
kálium, cink, mangán
Szénhidráttartalom: 9
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva. Az étel gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukorbeteg diétás étrendbe illeszthető.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

WEBÁRUHÁZ