1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Padlizsánkrém recept (erdélyi recept)

Nyomtat Email

Ez a padlizsánkrém méltán példázza, hogy zöldségből is lehet ízletes, és egészséges kenyérre valót készíteni. A zöldségkrémek egyébként nagyon jó alternatívát jelentenek a bizonytalan tartalmú felvágottak helyett. Alig igényel valamicske időt az elkészítése. Hűtőben 4-5 napig is eláll egy ekkora adag. A receptet egy erdélyi olvasóm küldte, amit ezúton is köszönök. Annyira megtetszett a recept, hogy magam is elkészítettem.

Padlizsánkrém recept
Fotó: RITA Konyhája

Hozzávalók 1 adaghoz: 4 db közepes méretű padlizsán, 2 fej vöröshagyma, 1-1/5 dl hidegen sajtolt olaj, só, bors ízlés szerint

fázisfotók padlizsán
A padlizsánokat megmossuk, áttörölgetjük, majd meggrillezzük. Az erdélyiek, amikor nagyobb mennyiséget készítenek, nyílt láng felett, rácsra téve megsütik minden oldalukat. Otthon vagy a tűzhelyre tegyünk fóliát, és azon süssük meg, vagy a sütőben a rácsra téve grillezzük meg őket.
A padlizsán héja el fog feketedni, de ez ne rémisszen meg, mert a belsejének meg kell puhulni. A héj kicsit égett mivolta nem fogja befolyásolni a belső rész állagát, ízét.
Közben vágjuk a hagymás darabokra, és az olajon dinszteljük meg.
Ha készen van a padlizsán, húzzuk le a héját. A belső részt a dinsztelt hagymával, és a fűszerekkel turmixoljuk össze.

TIPP: Kenyérre, pirítósra téve, sok zöldséggel, paradicsommal kitűnő reggeli, vacsora alternatíva.
Nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük, és üvegekbe téve, télire is rakhatunk el belőle.

A receptet Antal Judit (Jucus) küldte. Köszönjük neki a segítséget!


Hozzászólások  

 
#7 Rita Konyhája 2011-10-09 09:53
Talán nem írtam, mert a magánéletet nem viszem az oldalra, de amikor ez a recept készült, picik voltak a gyerekeim, és csak így ették meg.
Egyébként JOGOS, hogy az eredeti darabos.
A portálom mást már vagy 8-féle padlizsánkrém recept található. Egynémely teljesen más az erdélyitől. A padlizsán egy finom, kalóriaszegény zöldség, imádom minden formában.
Idézet
 
 
#6 Berei jolán 2011-10-04 14:23
Kedves Ágcy!
Ne mond hogy támadóan írtam mert ez nem igaz csak helyesbítettem hogy nem eredeti erdélyi recept leginkább a botturmix miatt.
Tényleg több változata van és mindenki a saját szájíze szerint ízesíti. Ez rendben is van. Egyébként mi is szeretjük a családban többen csinálják, de mindenkinek az enyém ízlik a legjobban ami a hagyományos módon és nem botturmixszal készül
Idézet
 
 
#5 ágcy 2011-10-04 14:05
nahát,hogy Ti milyen rossz májúak vagytok!!Ritána k adok igazat,mert tényleg ahány ház annyi szokás,és sokféleképpen el lehet készíteni,Én pl több változatát is ismerek és szeretem is!Nem tudom miért kell mindjárt támadóan beírkálni.Ha nem tetszik "lapozz"tovább, vagy keresd meg azt ami a Te szájízednek megfelel,de nem kell blamálni azt amit más szeret!!Asztate remburáját már na!!
Idézet
 
 
#4 András 2011-03-19 12:35
Mi nagyon szeretjük, kicsit több hagymával készítjük, amelyet a padlizsán (sajnos) villanysütős sütése miatt kicsit szenesre pörkölünk, így valamennyire visszajön a "füstös" íz.
Idézet
 
 
#3 kata1111111 2010-10-09 16:20
nagyon rossz ez a padlizsán krém
Idézet
 
 
#2 Rita Konyhája 2010-10-09 12:17
A padlizsánkrém elkészítésének számtalan módjával találkoztam már. Az erdélyit is többféleképpen készítik, ahány ház, annyi szokás. Szerintem a cukor és az ecet felesleges, de ez is ízlés dolga. Az viszont igaz, hogy fa késsel törik eredetileg. A faszenes sütést sajnos csak olyanok tudják kivitelezni, akik kertes házban élnek. Köszönöm, az észrevételét.
Idézet
 
 
#1 Berei Jolián 2010-10-08 15:29
A padlizsánkrém igazi elkészítése nem turmixolják hanem fakéssel törik össze és olajjal keverik ki mint a majonézt.Nem igaz hogy az ízt nem befolyásolja hogy hogy sütöd sütőben sütve nem lesz sosem olyan finom. Turmixolásnál is más íze van mert a magokat is pépesítik.
Ez a recept csak a hagymát írja de kell bele még só pici cukor (kihozza az ízeket)
és ízlés szerint ecet.
Van aki fokhagymát is tesz bele
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Design Shop