1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Padlizsánkrém recept (erdélyi recept)

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 

Ez a padlizsánkrém méltán példázza, hogy zöldségből is lehet ízletes, és egészséges kenyérre valót készíteni. A zöldségkrémek egyébként nagyon jó alternatívát jelentenek a bizonytalan tartalmú felvágottak helyett. Alig igényel valamicske időt az elkészítése. Hűtőben 4-5 napig is eláll egy ekkora adag. A receptet egy erdélyi olvasóm küldte, amit ezúton is köszönök. Annyira megtetszett a recept, hogy magam is elkészítettem.

A padlizsán számtalan módon elkészíthető, de leggyakrabban padlizsánkrém formájában fogyasszuk. Most nézzük, hogyan készül az erdélyi verzió. Glutén, tej, tojásmentes, olcsó.

TIPPEK:
Autentikusan készítve parázs felett kell sütni. Ha van erre lehetőséged, így készítsd el, mert ettől lesz füstös az íze. Nekem csak villanytűzhelyem van.
Az eredeti recept szerint fakéssel kell rusztikusra törni a megsült padlizsánt. (Amikor ez a recept készült, gyerekeim picik voltak, nem szerették a magokat az ételekben, ezért turmixoltam le).
Fűszerezés gyanánt tehetsz még bele egy kis fokhagymát, petrezselymet is, de vannak, akik finomra vágott lilahagyamával keverik a végén össze.

Padlizsánkrém recept
Fotó: RITA Konyhája

Hozzávalók 1 adaghoz:
4 db közepes méretű padlizsán
2 db kis fej vöröshagyma
1-1/5 dl hidegen sajtolt olaj

bors ízlés szerint
2 mk almaecet vagy citromlé

padlizsán sütése

Padlizsán sütése, tippek, trükkök


A padlizsánokat megmossuk, áttörölgetjük, majd meggrillezzük. Az erdélyiek, amikor nagyobb mennyiséget készítenek, nyílt láng felett, rácsra téve megsütik minden oldalukat. Otthon vagy a tűzhelyre tegyünk fóliát, és azon süssük meg, vagy a sütőben a rácsra téve grillezzük meg őket.
A padlizsán héja el fog feketedni, de ez ne rémisszen meg, mert a belsejének meg kell puhulni. A héj kicsit égett mivolta nem fogja befolyásolni a belső rész állagát, ízét.
Közben vágjuk a hagymás darabokra, és az olajon dinszteljük meg.
Ha készen van a padlizsán, húzzuk le a héját. A belső részt a dinsztelt hagymával, és a fűszerekkel turmixoljuk össze.

TIPP: Kenyérre, pirítósra téve, sok zöldséggel, paradicsommal kitűnő reggeli, vacsora alternatíva.
Nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük, és üvegekbe téve, télire is rakhatunk el belőle.

A receptet Antal Judit (Jucus) küldte. Köszönjük neki a segítséget!

Még több padlizsános recept:

Zakuszka

Krémsajtos padlizsánkrém

Ratatouille (francia lecsó)

Grillezett padlizsántekercsek

Padlizsános, paradicsomos spagetti




RECEPTEK

Add a Startlaphoz