1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Legjobb sütőtökös receptek - köretek

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 2
GyengeLegjobb 



Kevés olyan zöldség létezik, ami egyszerre finom, egészséges és még olcsó is. A sütőtök pont ilyen. Gyakorlatilag kora ősztől januárig-februárig beszerezhető a piacokon, és a boltokban, így a hideg hónapokban sok vitamint tudunk a fogyasztásával pótolni. Most megmutatom a legjobb sütőtökös recept ötleteimet, szerintem tetszeni fognak Neked is.


sütőtök hasáb


Gyógyhatását már őseink is ismerték, számtalan problémára fogyasztották. Legkiemelkedőbb tulajdonságai az alábbiak:
-    gazdag B1-, B2-, és B6- vitaminban, valamint C-vitaminban
-    jó hatással van az emésztésre, és a máj működésére
-    alacsony a kalóriatartalma, így fogyókúrás étrendbe is illeszthető

Sütőtök sütése, a legfinomabb sült tök készítése


Először is nézzük meg, hogyan érdemes tököt sütni, mert bizony a sütőtök sütve a legfinomabb, ahogyan a neve is jelzi. A boltokban többnyire háromféle tök kapható: az orange, a nagydobosi, és a hokkaidó. A hokkaidó gesztenyés ízű, főként pürékhez, krémlevesekhez ajánlott. Az orange és a nagydobosi édesebb, sárgásabb, és levesnek, valamint köretnek is kiváló.
A tököt tehát nagyobb darabokra vágjuk, magházát kikaparjuk, majd sütőlemezre téve 35-40 perc alatt 180 fokos sütőben puhára sütjük. Ezt fokozhatjuk fűszerekkel (ől. só, bors, nádcukor, chili, curry, oregánó), olajjal is. A sütőlemezre érdemes egy kis pohár vizet is önteni, mert a gőzben gyorsabban sül a tök. A sült tök akkor jó, ha belül puha, a szélei kicsit megkaramellizálódnak, kormosodnak.

Milyen köret készíthető a sült tökpüréből?


  • Sütőtökpüré. A süt tököt még forrón érdemes egy kis vajjal és tejszínnel sűrűre turmixolni, majd lepasszírozni. Krumplipüré helyett pompás köret lehet húsok, sült zöldségek, raguk mellé.


  • A kigőzölögtetett, kihűlt pürésített tökből liszttel, és tojással nagyon finom nudli, gnocci, gombóc készíthető.


A nyers sütőtökből természetesen más jellegű köretet is készíthetünk.

  • Sütőtök tócsni.

A burgonyáshoz hasonlóan sóval, borssal fűszerezhetjük a lereszelt, nyers tököt. A zöldséget tojással, és liszttel foghatjuk össze, majd forró olajba szaggatva minden oldalánál kisütjük őket.

  • Sütőtök hasáb, és kocka

A sütőtökből a hasábburgonyához hasonló köretet is készíthetünk. A zöldség hámozása kissé nehézkes, érdemes elővigyázatosan pucolni. A keményebb és egyneműbb részeket (pl. orange tök) vágjuk egyforma hasábokra. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olajjal, és 180-200 fokos sütőben süssük aranybarnára. A tököt természetesen kocka alakúra is vághatjuk. A kockára vágott, és megsütött sütőtököt belekeverhetjük párolt rizsbe, kölesbe, bulgurba.

Nézz körbe a legjobb sütőtökös receptjeim között!






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL