1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bulgur készítése, bulgur recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 3
GyengeLegjobb 


Mi a bulgur?

A bulgur előfőzött, szárított durumbúza töret, amit főként Törökországban, illetve a Közel-Keleten fogyasztanak rendszeresen. Általában meg is hántolják, de még így is egészségesebb, mint például a fehér rizs. Mivel elő van főzve, elég csak egyszerűen forró vízzel leönteni, és hagyni, hogy megszívja magát. Nagyon gyorsan elkészíthető, nem kell hosszú időn át vacakolni vele. A bulgur így is egy harapósabb, pergősebb szemű gabonaköret, ha jól van elkészítve, a bulgur szemek sosem tapadnak össze. Többféle méretben kapható.

Hogyan készítsd el tökéletesen pergősre, mihez használd fel ezt a rostokban gazdag gabonát? Olvasd el!

A bulgur felhasználása ételekben

A párolt bulgurt felhasználhatod:

  • köretnek
  • levesbetétnek
  • salátához
  • rakott ételekhez


Bulgur készítése, bulgur


Hozzávalók 2 adaghoz:
200 g nagyobb szemű bulgur
400 g forró víz, vagy alaplé (kétszeres mennyiségű folyadék)

tört bors
¼ citrom leve
snidling

A bulgur elkészítése


A bulgurt leöntjük a forró folyadékkal, majd egy fóliával lezárjuk, és hagyjuk 20 percet pihenni.
Majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk aprított snidlinget, és kevés citromlevet.

Melyiket válaszd: fehér rizs, barna rizs, vagy bulgur?

A bulgurt tökök rizsnek is nevezik, ezért azt gondoltam, összehasonlítom röviden a bulgurt a rizzsel. Élettani hatásait tekintve a bulgur és a barna rizs nagyjából megegyező energiatartalommal rendelkeznek, és magas a rosttartalmuk. Éppen ezért egészségügyi szempontból nehéz lenne bármelyikre is rámondani, hogy egészségesebb. A barna rizs egyik előnye, hogy gluténmentes étrendbe is illeszthető, ellenben sokkal hosszabb ideig tart az elkészítése. A bulgur pedig ahogy olvashattad, pillanatok alatt elkészül, csak le kell forrázni, és hagyni, hogy megszívja magát. Nem fog leégni, nem kell a tűzhely körül sertepertélned a készítése során. Javaslom, mindkét gabonát illeszd be az étrendedbe, és alakíts ki egy változatos étrendet.
A fehér rizst megfosztják a legértékesebb részeitől (korpa, csíra), ezért ez már egy úgynevezett 'üres kalóriába' tartozó gabona. Gyorsan elkészíthető, közkedvelt, de nem éppen egészséges köretféleség.


Nézd meg kipróbált bulgur receptjeimet, és irány a konyha!






Tags:

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL