1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Vörösboros-gombás fehérpecsenye

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 3
GyengeLegjobb 
Ha igazán különleges, ünnepi ételre vágysz, ám mégsem szeretnél sokat a tűzhely előtt álldogálni, ez a fehérpecsenye garantáltan sikeres lenne akár nálad is.Piha, puha, omlós a hús, és a szaftja mennyei. Kölesrizottóval ajánlom!

 

Hozzávalók (2-3 főre): 6 szelet marha fehérpecsenye (vagy kb. 50-60 dkg egyben), só, bors, olaj, színes bors, 1 dl száraz vörösbor, 2,5 dl leves alaplé, 1 dl tejszín, pár gombatalp szeletelve (vagy 1-2 gombafej szeletelve)

Vörösboros-gombás fehérpecsenye
A húsról egy éles kés segítségével távolítsuk el a hártyát. Ez egyrészt nem főne meg, másrészt a sülés során összehúzná a húst.
A fehérpecsenyét szeleteljük kb. 1-1,5 cm vastagságú szeletekre.
Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk meg.
Egy serpenyőben hevítsünk fel kb. fél dl olajt, vagy ennek megfelelő zsírt, és dobáljunk bele pár szem színes borsot.
A forró olajban így jól kijön a bors íze.
Majd tegyük bele a forró olajba a hússzeleteket, és mindkét oldalukat hirtelen süssük meg.
Ez azért fontos, hogy a hús kérget kapjon, a húslé pedig benne maradjon a hús belsejébe.
Ezzel a módszerrel egy lépéssel előrébb lehetünk a puha pecsenye eléréséhez.
Ha mindkét oldala kapott már egy kérget, még forrón öntsük hozzá a vörösbort, ami természetesen száraz, majd adjuk hozzá az alaplé felét.
Fedő alatt forraljuk fel, majd takarékon kezdjük el párolni.
A párolási időre nem tudok pontos időt megadni, hiszen ez attól függ, milyen idős a marha (ha nagyon idős volt, akkor kalapot vethetünk rá).
Nekem kb. 1 óra alatt lett puha. Kb. 30 perc eltelte után én még hozzáadtam az alaplé másik felét, és hagytam, hogy puhára főjön a hús.
Amikor már puha a hús, rádobtam a szeletekre vágott gombatalpakat (ez megmaradt a gombás köles rizottó után), majd fedő alatt 5 percig együtt pároltam őket.
Végül ráöntöttem kb. 1 dl tejszínt a szaftra, összerázogattam a serpenyőt, hogy a szaft elegyedjen a tejszínnel.

Vörösboros-gombás fehérpecsenye



Hozzászólások  

 
#2 Gyurógyuri 2012-03-16 15:55
Szuper jó köszönjük:)
Idézet
 
 
#1 GKK 2011-01-02 20:56
Szia!

Megtaláltam a receptedet, és ez volt ma a vacsora nálunk. Mindenkinek elnyerte a tetszését, köszönjük szépen!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL