1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Laktózmentes karácsony – kakukkfüves pisztráng zöldség gratinnal recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 




Számomra nincs karácsony hal nélkül, de az olyan recepteket kedvelem, amikre jól elő lehet készülni. A pisztráng mindig jó választás, és igen illik mellé a tejszínben besütött (gratinírozott) zöldségköret. A zöldségeket elő lehet főzni, és amikor frissen sütjük a halat, azt is gyorsan befejezzük, tejszínnel besütjük.


kakukkfüves pisztráng zöldség gratinnal


A gratin készítésének egyik feltétele a jó minőségű, sűrű tejszín is. Azt gondoltam volna, egy laktózmentes termék ennek nem biztos, hogy meg tud felelni, de pozitív csalódás ért a Magic Milk habtejszín megkóstolását követően. Sokkal sűrűbb, jobb ízűbb, mint más habtejszín. Sűrű, zsíros, és annak ellenére, hogy habtejszínként árulják, főzésre is ajánlom.


Hozzávalók 3 főre:
a halhoz:
3 db egész tisztított, kb. 35 dekás pisztráng

friss kakukkfűág (6-9 db)
3 gerezd fokhagyma
extra szűz olívaolaj
a gratinhoz:
450 g tisztított sárgarépa
450 g tisztított paszternák
300 g póréhagyma

tört fehér bors
250 ml laktózmentes Magic Milk habtejszín
1 tk GMO mentes kukoricakeményítő



Még több info: www.laktozmentes.hu


A tisztított zöldségeket sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Ezt a műveletet akár egy nappal korábban is elvégezhetjük, de ekkor tegyük hűtőbe.
A halat tisztítsuk meg. Általában a belsőségektől megtisztítva kapható a pisztráng, de a pikkelyeit nekünk kell lekaparni egy kisebb késsel otthon. Erről semmi esetre se feledkezzünk meg.
A halat minden oldalánál irdaljuk be 5-6 helyen, majd kívül belül sózzuk, és olajjal kenjünk át.
Tegyük a halakat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Az irdalásokba tegyünk vékonyra szelt fokhagymát, belsejébe tegyünk 1 ág kakukkfüvet, és a tetejére is egyet, kettőt.
A zöldségeket a karikára vágott póréval együtt egy hőálló tálba, sózzuk, borsozzuk.
A tejszínt keverjük ki csomómentesen a keményítővel, és öntsük a zöldségekre.
Tegyük a halakat és a zöldségeket 190 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőbe.
A halat addig süssük, amíg bőre láthatóan megpirul, húsa kifehéredik.
A gratin akkor jó (kb. 20-25 perc), amikor a zöldségek beszívták a tejszínt, és egy krémes szósz öleli őket körbe.
Frissen, forrón tálaljuk.


Laktózmentes karácsonyi menü:
Narancsos, diós Ferdinánd tekercs vanília sodóval
Borleves túróhabbal

 

Az FSC® (Forest Stewardship Council®, vagyis Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) embléma a Tetra Pak csomagolóanyagain azt jelzi, hogy a kartoncsomagolás papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb, ellenőrzött forrásból származik, ahol figyelnek a természetre, valamint az erdőben és az erdő körül élő és dolgozó emberekre.











Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL