1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sütőtökös burgonyafőzelék recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 




A sütőtök végtelen felhasználásának egy újabb módjára jutottam akkor, amikor a burgonyafőzelékkel házasítottam. A tök egy részét sütöttem, hogy kijöjjön az a jellegzetes karamelles íze. Tálaláskor tökmagolaj, és pirított tökmag dukál hozzá.


Sütőtökös burgonyafőzelék

Hozzávalók 6 főre:
80 g vöröshagyma
3 ek olívaolaj
1 kg burgonya
700 g tisztított, hámozott sütőtök
zöldségalaplé vagy víz
150 ml tejszín (lehet laktózmentes tej is, vagy kókusztej)
1 tk burgonyakeményítő

1 mk szárított bazsalikom
+ tökmagolaj, tökmag, almaecet


A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk.
A sütőtököt szintén kockára vágjuk, akkorára, mint a burgonyát. Érdemes maximum 3x3 cm-es kockákat vágni.
A sütőtök kétharmad részét egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és öntünk alá egy deci vizet, majd 180 fokos sütőben puhára sütjük, illetve hagyjuk, hogy egy kicsit karamellizálódjon is a széle.
Közben elkészítjük a főzeléket.
Ehhez a finomra vágott vöröshagymát egy lábosban az olajon üvegesre dinsztelünk.
Rászedjük a burgonyát, a tököt, és felöntjük annyi vízzel, vagy zöldségalaplével, ami egy ujjnyival ellepi.
Sózzuk, és puhára főzzük.
Ha megfőtt, kiveszünk belőle 2 merőkanálnyit, és leturmixoljuk.
Visszaöntjük a zöldségekhez, és bazsalikommal ízesítjük.
A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, majd belecsorgatjuk a főzelékbe.
Megkeverjük, 1-2 perc alatt besűrítjük.
Lehúzzuk a tűzhelyről a lábost, majd belekeverjük a sült tököt is.
Tálaláskor nagyon finom tökmagolajjal meglocsolva, tökmaggal megszórva.
Én egy teáskanál almaecetet is adok hozzá, mert nekem savanyúbban jobban bejön.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL