1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Immunerősítő házi csodaszerek

PDF Nyomtat Email


A hideg beálltával szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásos megbetegedéseknek. Ilyenkor – gyakran már csak későn igaz, de mindent próbálunk megtenni azért, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket. A vitaminkapszulák mellett adu ászként bevethetünk pár egyszerű élelmiszert is, amikhez ráadásul könnyűszerrel hozzá is juthatunk.


Fokhagyma
A magyar konyhában alig akad olyan étel, amihez ne kellene fokhagyma. A fokhagymában található alliin az emésztés során úgynevezett allicinné alakul, ami jelentős antibakteriális hatással rendelkezik. Ha szeretnénk elkerülni a tipikus őszi bacikat, akkor érdemes idejében elkezdeni a fokhagymarágást. Persze leginkább este együnk lehetőleg nyerset belőle, mert erős illóanyagai miatt kellemetlen lehet a leheletünk.
TIPP: A megbetegedéses időszak előtt pár héttel készítsünk mézes fokhagymát. A megpucolt gerezdeket tegyük jó szorosan egy dunsztos üvegbe, majd öntsük csurig mézzel. Pár hét érlelődés után már be is vethetjük a bacik ellen.


Immunerősítő házi csodaszerek


Méz
A méz már ősidők óta szerepel az ember étlapján. Nem csak finom íze miatt kedvelték már őseink is, hanem gyógyító ereje miatt is. A méz olyan baktériumokkal szemben is hatásos, amelyek a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenállnak. A méz gyógyhatását első sorban magas cukortartalmának tulajdonítják, ami miatt hátráltatják a baktériumok fejlődését. A mézet nem csak megfázásos tünetek enyhítésére, megelőzésére használjuk, de a sebgyógyításban is hatékony lehet.


Gyömbér
A gyömbér egy egzotikus fűszer, amivel főként az ázsiai ihletésű ételeket fűszerezzük. Ám hiba lenne csak egy egyszerű ízesítőként kezelni, hiszen alig van még egy olyan fűszernövény, ami annyi jótékony hatással rendelkezne, mint a gyömbér.
A náthás, vírusos időszakokban a gyömbér egy remek gyulladáscsökkentő jolly joker lehet. Reszeljünk le két teáskanálnyi friss gyömbért, és főzzünk belőle két csésze vízzel forró teát. Szűrjük le, mézzel és citrommal ízesítsük. Hatására gyorsabban csillapítható a láz.


Savanyú káposzta
A hatékony C-vitaminpótlás miatt felesleges azonnal mindenféle egzotikus gyümölcs után kapkodnunk, hiszen itt van nekünk a magyar konyha egyik remeke, a savanyított káposzta. A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, amit sóval és kovásszal savanyítanak. Az eljárás során keletkező tejsavbaktériumok hatására a savanyú káposzta C-vitamin tartalma magasabb, mint a friss káposztáé. Érdemes belőle napi szinten rendszeresen fogyasztani, főleg házi (nem ipari) készítésűt, hiszen könnyen és ráadásul olcsón is beszerezhető. Azok azonban, akiknek érzékenyebb az emésztőrendszerük, legyenek óvatosak, hiszen a savanyú káposztát a bél seprűjeként is nevezik.


Joghurt
Talán kevésbé köztudott, de az igazi joghurt is hozzájárulhat az immunerősítéshez. Készítése során olyan oltóanyaggal látják el, amik antibiotikumokat termelnek. Rendszeres fogyasztásával egyensúlyba tartható a bélflóra állapota, és így növelhető a szervezetünk ellenálló képessége.
Ha biztosan egészséges joghurtot szeretnénk enni, akkor érdemes egy házi joghurtkészítő gépet beszerezni. A joghurtkészítéshez mindig kiváló minőségű alapanyagokat használjuk fel. Készítsünk natúr joghurtokat, amiket mézzel, friss, a szezonnak megfelelő gyümölcsdarabokkal keverjük össze.





Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL