1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mit tud a csokoládé az egészségről

PDF Nyomtat Email


Hideg. Nyirkos idő. Szürkeség. Lehangoltság. Ebben az időszakban egy kis csokoládémajszolás feldobja az embert. A csokoládéban található kakaóbab a föld egyik legnagyobb antioxidáns-kapacitással, flavonoid hatóanyaggal rendelkező növénye. Ezek a hatóanyagok jelentős gyógyhatással rendelkeznek. Értágító hatásúak, fokozzák a véráramlást, csökkentik a vérnyomást. Csoda, hogy jobban érezzük magunkat tőle?A jó minőségű, fekete csokoládé több szempontból is jótékonyan hat a szervezetre:


•    javítja a kedélyállapotot
•    erősíti a memóriát és segíti a koncentrációt
•    lassítja az öregedést
•    növeli a stressz tűrő képességet
•    kiváló orvosság szív- és érrendszeri megbetegedésekre, vérnyomásproblémákra, érszűkületre, érelmeszesedésre

A csokoládé minden idők legédesebb találmánya. Talán egy ezreléke az emberiségnek, aki elutasítja, ha megkínálják belőle. Az év utolsó hetei bővelkednek névnapokban, érkezik a Mikulás, karácsony, ezek az ünnepi alkalmak, amikor több fogy belőle. Ajándék-csokoládék, bonbonok, csokoládés sütemények, csokoládés likőrök: sokféle csokoládés finomságot lehet adni és kapni.

chocoMe csokoládé


Egy kis csokoládé történelem


Örök talány, hogyan fedezték fel Mexikó őslakosai azt, hogy a trópusi „Theobroma caco” fa hüvelyében található termésből ital készíthető. A kakaó növény története egészen az i.sz. 600 körüli időkig vezethető vissza, bár elképzelhető, hogy a története még régebbi. A Maya birodalomban ekkor már foglalkoztak kakaócserje ültetvények megművelésével. A kakaóbabot fizetőeszközként és szertartások eszközeként használták. Már ebben az időben is igen értékes cikknek számított.

Az 1500-as évek elején jelentek meg a spanyol hódítók Dél-Amerikában. Hernando Cortez lehetett az első olyan európai, aki megkóstolhatta az istenek italát, a „chocolatl”-t. Először persze a királyi udvarokban jelent meg, majd rendkívül sznob élvezeti cikként az úri szalonokban, igazi státusszimbólumot kreálva belőle. Akkoriban mézzel édesítették, hiszen a cukor is aranyárban volt, vagy bor hozzáadásával készítettek belőle mennyei italokat.

A papok egy része gyanakodva tekintett a kakaóra, mivel úgy gondolták, felkorbácsolja a szenvedélyeket. A spanyolok fél évszázadon át őrizték a kakaó és a chocolatl titkát. Világuralmuk hanyatlásával más országok is kezdtek tudomást szerezni a kakaóról, és ettől kezdve a csokoládé hódítása töretlen. Az 1650-es évekre elérte Angliát, ahol kávéházakban kezdték el árusítani a még mindig arisztokratikusnak számító italt. Majd megjelent Belgiumban, Németországban és Svájcban is. Oroszországban kemény importvám terhelte a bevitelét, sőt Nagy Frigyes be is tiltotta a kakaó nyilvános kereskedelmét. Amerika felfedezésével az 1700-as évek végére az Újvilágban is megkezdődött a kakaó kereskedelme.

Az akkoriban fogyasztott csokoládé és a mai csokoládé között azonban óriási a különbség. A chocolatl igen zsíros és nehezen emészthető édesség volt. C.J. Van Houten feltalálta azt a gépet, melynek segítségével a kakaóbabból ki lehetett vonni a zsírtartalom nagy részét. Alkáli sók hozzáadásával sikerült egy kellemesebb, könnyebben emészthető porszerű anyagot nyerni, amiből az italt lehetett készíteni. Így kezdődött meg a mai csokoládé kialakulásához vezető út.

A csokoládé előállításnak történetében innentől kezdve sok-sok ország szerepel, különböző eljárásokkal, forradalmi újításokkal, ám a legelismertebb csokoládégyártók Svájcban találhatók. Cailler, Suchard, majd a tejcsokit feltaláló Lindt és a mézes-mandulás mennybemenetel Tobler jóvoltából.

chocoMe – a hazai csokigyártás diadalmenete


Pár éve feltűnt Magyarországon is egy új csokoládé márka, a chocoMe, ami úgy tűnik, csokoládé hatalommá tehet bennünket is egy kicsikét. A legfinomabb alapanyagokból dolgozó budapesti csokigyárban több mint 60 millió ízesítésű csokoládé variáció gyártására van lehetőség. A liofilizált gyümölcsök, olajos magok, és az arany pehely is részei az ehető dekorációnak. Nemrégiben szerencsém volt bepillantani az új gyárukban a kézműves csokoládé gyártás rejtelmeibe.


chocoMe csokoládé

chocoMe 2012-es karácsonyi ünnepi kollekció

A fehér csokoládéban nincs kakaópor, csak kakaóvajat tartalmaz, ezért fehér a színe. Ha valódi kakaóvajból készült, semmivel nem marad le minőségben a sötét színű társai mögött.
Csokoládét hetente 2-3 alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk, maximum egy szeletnyit vagy néhány kockát. Törekedjünk arra, hogy mindig minőségi terméket válasszunk, minél magasabb kakaótartalommal. Soha ne együk gyümölcsök vagy zöldségek helyett a csokoládét, és ne főétkezéseket pótoljunk vele. Étkezések után záró fogásként, lassan majszoljuk el 1-2 kockát, és élvezzük a szájpadlásunkon elolvadó ízek hatását!

Árvai Krisztina
Táplálkozási tanácsadó
RECEPTEK

Add a Startlaphoz