1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Hogyan használja a kókuszzsírt, és milyen tulajdonságai vannak

PDF Nyomtat Email


A kókuszzsír, mivel magasan százalékban telített, nagyon stabil molekula szerkezetű, és rendkívül ellenálló az oxidációval szemben. Ha egy zsír oxidálódik, avas lesz, és szabad gyökök alakulnak ki benne. A kókuszzsír molekula annyira stabil, hogy ha melegítjük, 12-szer jobban ellenáll az oxidációnak, mint a repceolaj, 16-szor jobban, mint a szójabab olaj, és 300-szor jobban, mint a lenmagolaj. Mivel a kókuszzsír kémiai szerkezete nagyon stabil, a főzéshez ez az egyik legjobb (legbiztonságosabb) zsiradék, és nagyon sokáig eláll. Ha megfelelően dolgozzák fel, két vagy három éven keresztül is eláll, anélkül, hogy megavasodna.

 

Hogyan főzzünk kókuszzsírral?
Ugyan a kókuszzsír melegítés hatására is stabil marad, van egy közepes hőfok, amikor sütéshez is használhatjuk. A hőmérsékletet 175 fok alatt kell tartani. Ha nincs hőmérsékletjelzője a sütőn, onnan tudja, hogy a hőmérséklet efelett a pont felett van, hogy az olaj füstölni kezd.

Mivel a kókuszzsír nagyon stabil molekula, nem fontos hűtőben tartani. Hűtés nélkül is friss marad legalább két-három évig. Ha hűvös helyen tárolja még tovább is elállhat.

Aranyos káposztasalátaA kókuszzsír 24 fok alatt tiszta folyadékból fehér szilárd anyaggá alakul.
A kókuszzsír igény szerint használható mindenféle ételek elkészítéséhez, főzéshez, ugyanúgy, ahogy más olajokat használnál. Az egyetlen különbség a saláta önteteknél jelentkezik. A tiszta, 100%-os kókuszzsírból nem lesz jó salátaöntet, nem azért mert ne lenne finom, hanem az olvadáspontja miatt. Amikor a folyékony kókuszzsírt ráöntjük egy hideg salátára, megszilárdul. Olyan mintha egy salátát enne, amire vajat morzsoltak. Vannak, akik így eszik, de a legtöbben nem szeretik így.

TIPP: Ez a gond könnyen megoldható, ha más olajokkal keverjük össze, mint például ha extra szűz olívaolajt adunk a kókuszzsírhoz. Egy fele-fele keverékkel finom és egészséges önteteket készíthetünk.

Receptajánló: Aranyos káposztasaláta gyömbéres majonézzel

Hogyan használja a kókuszzsírt?
Egyszerűen csak használja sütéshez, főzéshez stb. Használható vaj, vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. Egyes betegségeknél csak a kókuszzsír használata ajánlott!

 

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan fejti ki fogyasztó hatását a kókuszzsír?
Hogyan javítja a kókuszzsír a tápanyagok felszívódását?
Vitális, vagy fatális zsírok?
Étolaj, avagy egy kémiai labor teljes arzenálja...

Bármilyen ételt elkészíthet a hagyományos zsírok, olajok helyett kókuszzsírral. Főzéshez válassza a bio (ellenőrzött gazdálkodásból származó, kíméletes eljárással kivont), extra szűrt kókuszzsírt, aminek teljesen semleges íze van. Én már majdnem egy éve kókuszzsírral főzök, illetve ezzel kombinálom a telített zsírokat (pl. kacsazsír), ezért bátran merem ajánlani olvasóimnak, Önnek.
Győződjön meg Ön is a kókuszzsír fantasztikus konyhai alkalmazásáról, egészségvédő hatásairól. Rendelje meg, és a kókuszzsír mellé a forgalmazótól számos további jó tanácsot kaphat. Ha úgy dönt, hogy rendel, kérem erről a linkről közvetlenül tegye, így tanácsaimért, receptjeimért én is kapok egy kis köszönetet. MEGRENDELŐI OLDAL. Tovább...Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL