1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Hogyan vegyük rá a gyerekeket a zöldség evésre

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 


Amikor az egészséges táplálkozásra való nevelése kerül szóba, gyakran hallani a szülök panaszát, hogy a gyerek nem akar zöldséget és gyümölcsöt enni. Ha a témára rákeresünk, akár az Interneten, sok különleges, esetenként vicces és furcsának tűnő praktikával lehetünk gazdagabbak. Amiket ki lehet próbálni, mert hiszen melyik kisgyerek ne örülne egy katica mintájú szendvicsnek. De ha a mindennapos zöldség és gyümölcsfogyasztásra szeretnénk a legkisebbeket tartósan ránevelni, akkor érdemes sokkal kitartóbbnak, és következetesebbnek lennünk.


3+1 tipp a gyümölcsök és zöldségek megszerettetésére


Közös bevásárlás
A gyerekekkel érdemes már kis koruktól együtt elmenni vásárolni. Na nem a hipermarketes nagy bevásárlásra gondolok, ami mindenkinek büntetés, sokkal inkább a kis vásárlásokra. A játszótérre menet útba lehet ejteni a kedvenc zöldségesünket, ahol együtt válogathatjuk ki a gyerekekkel a legszebb, legfrissebb zöldségeket. Közben lehet tanulni a zöldségek neveit, sőt, rögtön beszerezhetjük a játszás után jól megérdemelt friss uzsonnát is. Lehetőség szerint a szezonnak megfelelő, friss helyi terméket válasszuk. Tavasszal az epret, aztán málnát, és mindig mást, amit éppen a természet és a piac kínál. Így sokféle ízzel megismertethetjük gyermekeinket.


Közös főzés
A kisgyerekek így is, úgy is ott vannak lépten-nyomon mellettünk, ezért érdemes a délelőtti főzést is egy közös programmá alakítani. Amíg nagyon kicsik, segíthetnek a zöldségek megmosásában, aztán később a tisztításban, és a darabolásban is. A munka során szinte elkerülhetetlen, hogy kóstolgassanak is. Nagyon fontos az ízlésük kialakulása végett, hogy nyersen, a legtermészetesebb formában ismerjék meg a növényeket. Az előkészületek során több fejlesztő játékot is taníthatunk nekik: így például gyakorolni lehet a számolást, a színek felismerését, a formákat, állagokat.
Mutassunk pozitív példát
A gyerekek fejlődésük során első sorban a szüleiket utánozva sajátítják el a társadalmi szokás és viselkedés formákat. Ugyan így működik az étkezési szokások kialakulása is. Ne várjuk el a gyerekünktől, hogy gyümölcsöt egyen, miközben mi magunk chipses zacskót zörgetünk a kezünkben. Nagyon fontos, hogy a gyerekek lássák a környezetükben élő felnőtteket zöldséget és gyümölcsöt enni. Legyen mindig az asztalon friss zöldség, saláta, délelőtti vagy délutáni nasira pedig a friss gyümölcsöt ajánljuk nekik első sorban.Csináld magad
Nagyobbacska gyerekek szigorúan szülői felügyelet mellett maguk is alkothatnak a konyhában. Remek ötlet lehet egy saját gyümölcsturmix elkészítése, vagy egy finom saláta összeállítása. A saját maga által készített ételnél sosem lesz finomabb, ráadásul a főzés utáni dicséretnek önbizalom növelő hatása is van.


RECEPTEK

Add a Startlaphoz