1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

A kisgyermekek a napi só szükségletük 300-400%-át fogyasztják el naponta

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

Általános egészségügyi probléma Magyarországon, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk. Ennek legfőbb forrása a konyhasó (nátrium-klorid), amelyet nem csak az ételek közvetlen sózásával, hanem az élelmiszerek sótartalmával is elfogyasztunk. A gyermekorvosok kutatásából kiderült, hogy a kisgyermekek a napi só szükségletük (500mg) 300-400%-át fogyasztják el naponta.

A hosszantartó túl sok nátrium fogyasztás emeli a vérnyomást és megterheli a kisgyermek veséjét. A sok só a vér sűrűségét emeli meg. A szervezet erre úgy reagál, hogy szomjas lesz, és sok vizet iszik, amíg a vér sűrűsége helyreáll, de ennek következtében megnő a keringő vér mennyisége az erekben. Több vér egy zárt rendszerben emeli a nyomást, a vérnyomást. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon túlzottan sós ételeket az első három évben, ezzel nem csak a magas nátrium bevitelt kerülhetjük el, de kialakíthatjuk a pici felnőttkori ízlését is.


Hogyan csökkentsük a nátrium bevitelt?
- Minél kevesebb hozzáadott sót használjunk ételkészítéshez!
- Készételek helyett magunk főzzük ételeinket!
- A hagyományos sót cseréljük le csökkentett nátrium tartalmú sóra
- A sós nassolnivalók helyett fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt
- Ellenőrizzük a csomagolásokon a termékek nátrium tartalmát, válasszunk gyermekek számára készült ételeket, italokat
- Magas nátrium tartalmú élelmiszerek közé soroljuk a készételeket, sós ropogtatnivalókat, chipseket, kenyereket, sajtokat, kolbászokat és szalámikat, ezek ne szerepeljenek rendszeresen a gyerekek étrendjében, ha mégis adunk nekik, csak kis mennyiségben történjen ez.

Forrás: Kisbögre és Tudomány Hírlevél
Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT)
Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL