1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Az elhízott várandósok körében több a szülési komplikáció

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 


A várandós nő testsúlya ill. a terhesség alatt felszedett súlytöbblete egyaránt hatással lehet a szülés menetére és a születendő baba egészségére.  Az elhízás szülési komplikációkat okozhat, és növeli az újszülött esélyét a születési rendellenességekre, később pedig a túlsúlyra, szívbetegségekre.

 

Amerikai felmérések szerint az elhízott szülő nők körében sokkal több a császármetszés. A 20-25-ös testtömegindexű nőknél ez az arány 11%, 30-35-ös mutató esetén már 25%, 40-es érték felett pedig 43 százalék. Pedig elhízottaknál a sebészeti beavatkozások  eleve aggályosabbak, mert gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szülés során komplikációk jelentkezhetnek az érzéstelenítésnél, vérzések léphetnek fel, sőt agyi érkatasztrófa alakulhat ki.
Az elhízottak szüléseinél több a haláleset is. New York államban 2003 és 2005 között a szülés közben elhalálozó anyák az esetek kétharmadában az elhízás miatt haltak meg. A statisztikák szerint a normál testsúlyú nőkhöz képest náluk háromszor gyakrabban fordul elő, hogy az újszülöttek az első hónapban meghalnak, és majdnem kétszer nagyobb a halvaszületés valószínűsége.


Az elhízott terhes nők ellátása a rutinműveleteket is megnehezíti, a vastag zsírrétegeken keresztül például nehezebb a véna megtalálása a vérvételhez.


Jelentős hízás, nagy súlyú újszülöttek

A nagy súlyú babák esetében több komplikáció merülhet fel, és felcseperedve is nagyobb az esélye, hogy elhíznak. A Kaiser Permanente Egyészségügyi Kutatóközpont tanulmánya szerint azok a nők, akik több mint 20 kg-ot híztak a terhesség során, csaknem kétszer akkora valószínűséggel hoztak világra nagysúlyú, 4,5 kg-nál nagyobb újszülöttet..
„A nagysúlyú magzat veszélyt jelenthet a szülés során az anyára és önmagára is: megnő a hüvelyrepedések, vérzések, császármetszések aránya; a baba válla elakadhat a szülőcsatornában, eltörhet a kulcscsontja.” – mondta a szerző, Teresa Hilier, az oregoni Kaiser Permanente Kutatóközpont endokrinológusa.
A tanulmány 41 540 asszonyt követett nyomon, akik Washingtonban, Oregonban és Hawaiin 1995 és 2003 között szültek. Azoknak, akik többet híztak a javasolt maximális 20 kg-nál, 20%-a szült nagy súlyú gyermeket. Ezzel szemben normális súlygyarapodás esetén ez az arány mindössze 12% volt. Még inkább emelkedett a kockázat akkor, ha a kismama terhességi cukorbetegségben is szenvedett, és többet is hízott 20 kg-nál: csaknem 30%-uk hozott világra nagysúlyú újszülöttet. A kockázat jelentősen csökkent esetükben (csak 13%), ha a cukorbaj mellé nem híztak ilyen sokat.


A cikk folytatását, amiből kiderül, hogy a gyerekek szempontjából milyen fejlődési rendellenességeket, és veszélyeket rejt magában az anyag terhességi elhízása ITT olvashatjátok el.


Tartalmi partnerünk a www.babafalva.hu portál.

RECEPTEK

Add a Startlaphoz