1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Töklámpás – Halloween

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

A halloween a boszorkányok, szellemek, és egyéb kísértetek ünnepe, amit október 31.-én tartanak. Októberben ezért sokan készítenek maguknak töklámpást, ami a halloween egyik legfontosabb jelképe lett az idők folyamán. Ennek a lámpásnak az elkészítésében a gyermekek is részt vehetnek. Sőt mi több, a töklámpás készítése egyben egy közös program és készségfejlesztő játék is.

Hozzávalók: 1 nagy dísztök, filctoll, egy éles és hegyes kés, kanál

- Egy tiszta ruha segítségével tisztogassuk meg a tököt.
- A tetejét rajzoljuk körbe, akár cikk-cakkosra is.
- A kés segítségével, óvatos mozdulatokkal vágjuk körbe a sapkát.
- Ha van szára a töknek, akkor annak a segítségével emeljük le a tök sapkáját.
- Előfordulhat, hogy közben letörik a szár, vagy nehezebben megy a sapka leemelése. Ilyenkor nem kell megijedni. A bevágások mentén ismét nyúljunk be pár helyen a késsel, majd kifelé irányuló mozdulattal, próbáljuk kiemelni a sapkát.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor kivájhatjuk egy kanállal a magokat, és a belső rostokat.
- A tetején maradt részeket is távolítsuk el a késsel.


TIPP: A nagyobbacska gyerekek (nekem 4 éves a nagyobb a tök készítésekor) segíthetnek a tök megtisztogatásában. A tök belsejének kivájásában is kaphatnak kisebb nagyobb feladatokat.

Kérdezzük meg a gyermeket, hogy milyen alakúra szeretné kivágni a szemet, orrot, és a többi nyílást. Hogy mosolygós, vagy éppen félelmetes arcú lámpást szeretne.

KÉST nem kaphat ekkora gyerek. Legalább is ehhez a feladathoz már jóval nagyobbnak kell lennie a gyereknek. Viszont, a részletek kidolgozásában adjunk feladatokat, kérdezzük ki a véleményét, hogy ő is részesének érezze magát a feladatnak.

Nekem Botond megjegyezte, hogy „anya, annyira örülök, hogy láthatom egy tök kivágását”.

Tehát élménnyé kell tenni ezt a közös munkát a gyerek számára is.

A tökből kivágott darabokat a nagyobb fiam megkapta, és egy vágódeszkán akkorára és úgy szeletelhette, ahogyan akarta. Közben figyelnie kellett arra, hogy nehogy elvágja a kezét. Egy 4 éves gyerek figyelme még könnyen elterelődik, ezért igen komoly feladat számukra a koncentrálás, és összpontosított odafigyelés.

Máté a kicsi (másfél éves ekkor) felülhetett az asztalra, és kedvére tanulmányozhatta a tököt, meg ami kijött belőle. Számára az volt az élmény, hogy megfoghatta, és maszatolhatta. Valamint mutogattuk, hogy mi micsoda (hol a szeme, hol a szája, stb.).

A közös mókázást nagy testvéri ölelések, és szeretet kirohanások övezték, amiktől boldogan nyeltem vissza a könnyeimet.
- A töklámpás többi részét is rajzoljuk előbb körbe.
- Majd a kés segítségével vágjuk körbe a vonalakat.
- A körbevágott részeket én a kés tompa nyelével nyomtam be a tök belsejébe.
- A kés élével ezután igazítottam a nyílás formáján.

Nagyon fontos, hogy legyen elég nyílás a tökön, mert a gyertyának, ami benne fog égni, szabadon áramló oxigénre lesz szüksége az égéshez.

- A tök aljába helyezzünk egy kávéscsészét, és erre tegyünk egy teamécsest.

 

A nagyobb fiam már elég nagy ahhoz, hogy szülői felügyelet mellett meggyújthassa a gyufát, amivel a töklámpást üzembe helyezzük. Ez a feladata annyira tetszett neki, hogy órákat ültünk a tök felett, és csak szívtuk magunkba a folyamatosan meggyúló, majd elfújt gyufák illatát. Megjegyzem, a pici nagyon élvezte a gyufa elfújását.

Az így elkészített tök, ha hideg helyen van, akár 2-3 hete is kibír. Fűtött lakásban ez az idő lerövidül.

Kapcsolódó cikk:
Gyurmasüti gyerekekkel
RECEPTEK

Add a Startlaphoz