1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Tanítsuk meg önállóan enni a kisbabát

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 
Időnként meglepődök azokon az édesanyákon, akik azért etetik akár 2 éves korukig a kisgyerekeiket, mert nem akarják, hogy minden étkezés során ruhát kelljen cserélniük. Csak éppen azt felejtik el, hogy a gyerek egészséges fejlődéséhez az önállóságra való szoktatás nélkülözhetetlen. Ráadásul csak a gyerekkel szúrunk ki, mert előbb, utóbb közösségbe kerül, ahol elvárások vannak.
Azt a nézetet vallom, hogy a gyerekeinket azért kapjuk, hogy segítsük őket az önálló életre való felkészítésben. Természetesen én is óvom, védem, és imádom őket, de igyekszem nem elvakultan tenni ezt. Azt meg végképp nem szeretném, hogy burokba nőjenek fel, és anyuci szoknyája mellől nem akarjanak elmozdulni.

 

kisbaba
Mielőtt megszülettek, sok mindent elterveztem. Persze ezekből sok nem valósult meg, vagy másképp, hiszen nekünk is alkalmazkodni kell a picikhez, de azért jelentem, vannak sikerek is. Ilyen volt például, hogy minél előbb megtanuljanak önállóan enni.

Kb. 10-11 hónapos korukban (mindkettőnél) láttam rajtuk először azt, hogy szeretnék megfogni az ételeket, a kanalat, amivel etetem őket.
Sejtettem, hogy komoly maszatolással fog járni a tanulási folyamat, de hát azért van a mosógép, hogy dolgozzon.
Amikor főzeléket, vagy főételt ettünk, adtam a fiúk kezébe egy kiskanalat. Először csak keverték, kavarták az ételt, aztán megpróbálták a szájukhoz emelni. Az, hogy megtanulják helyesen befodítani a kanalat a szájukba, sok időbe telik. De gyakoroljuk naponta, és sok-sok türelemmel. Segítségünkre lehetnek ilyenkor a partedlik, pelusok, amikkel felfoghatjuk a lecsepegő ételek egy részét.
Sajnos elkerülhetetlen, hogy időről-időre főzelék kerüljön a pici hajába, fülébe, és ki tudja, hogy hová nem tudnak még foltokat varázsolni. De ez se legyen gond, hiszen az evés utáni mosakodással arra tudjuk rászoktatni, hogy minden étkezés után kezet kell mosni.


Ha már van pár foga a kisgyereknek, akkor uzsonnára, tízóraira adjunk nekik nyugodtan darabos ételeket. Felkockázott gyümölcsöt, zöldséget, pogácsát, kenyérfalatokat.
Üljünk azért mellettük, és mi is segítsük az evésben. Ha sikerül betenni a szájába egy-egy falatot, dicsérjük meg, még tapsolhatunk is hozzá. A mosolygós arcunk, a tapsolás mind-mind abban erősítik meg a kisbabát, hogy valamit jól végzett el. A pozitív visszajelzés arra ösztönzi majd, hogy máskor is így tegyen.
Természetesen próbálkozni fog azzal, hogy ledobálja az ételt, és összemorzsolja. Ő ezt viccesnek tartja majd, és hát először az is, de gondoljuk át jó alaposan, hogyan szeretnénk ezt is kialakítani. Én folyamatosan próbáltam arra vezetni a fiúkat, hogy „viselkedjenek” is az asztalnál. Botond már nagyon kultúráltan eszik egészen pici kora óta. Máté a cikk írásakor még tanuló szakaszban van, de már ő is nagyon ügyes. Folyamatosan huncutkodik, próbálkozik. Én viszont minden alkalommal elmondom neki, hogy az étel nem játék, és nem szabad ledobálni. Előbb-utóbb ennek is lesz foganatja.

Ráadásul azt is észrevettem, hogy a pici utánozza sok esetben a nagyobbat. Ezért ha több gyereket szeretnénk, már az elsővel gondoljuk át, mit hogyan szeretnénk. Mert később már sokkal nehezebb változtatni.

A késsel, villával való étkezés megtanítását egy másik cikkben fogom összefoglalni.
RECEPTEK

Add a Startlaphoz