1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Gyurma sütés gyerekekkel

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 
Saját gyermekeimen tapasztalom, hogy bármit is tegyünk, akkor jó nekik, ha a felnőttek dolgaiba is be tudjuk őket vonni. Botond fiammal már egészen kicsi kora óta együtt főzünk, és mondhatom, egészen ügyes már a picur. Ünnepek előtt, vagy ha gyerekzsúrra készülünk, készítsünk a kisgyerekekkel keksztekercs tésztából például helyes kis sündisznókat.
Javaslom, mindenki válassza ki a neki legmegfelelőbb receptet, ezekből a RITA Konyhája sütés nélküli édességek kategóriában is jócskán találni.
Készítsük el a masszát, de az összeállításba, és a díszítésbe már vonjuk be nyugodtan az egészen kicsiket is.

A közös főzés szerepe a nevelésben
Az sem baj, ha csak maszatol, vagy éppen majszolgatja a kisgyerek a finom csokis tésztát, a lényeg, hogy együtt legyünk. Azzal, hogy bevonjuk a főzésbe, a szeretetünket is kifejezzük, valamint a gyerek úgy érzi, hogy komolyan vesszük őt is. Botondon tapasztalom, hogy mennyire fontos neki, hogy felnőttes feladatot bízunk rá.
Az együtt való főzés során, a folyamatos dicsérgetéssel növelni tudjuk a gyerek egészséges önbizalmát is, ami a későbbiekben csak hasznos lehet számára az önálló életben való boldogulásban.

Mutassuk meg a kisgyereknek, mit is szeretnénk pontosan.
Ne szóljunk rá, ha a konkrét feladat végzése során elkalandozik a figyelme. Például, ha süniket készítünk, ne szóljunk rá, ha mondjuk kígyót, csiga-bigát készít a tésztából. Ezzel is fejlődik a kreativitása, a képzelő ereje. Nagyon fontos, hogy folyamatosan dicsérjük, és megerősítsük abban, mennyire ügyes.
Ha mondjuk a gyurmázás közben megemlíti a kisgyerek, hogy ezt, vagy azt az apának készíti, tegyük félre az „alkotást”, és tényleg adjuk oda annak, akinek készítette. A gyerekek mindent számon tartanak. Nekik ez fontos, ne okozzunk nekik csalódást.

A közös sütögetésnek van a nevelés mellett egy másik fontos előnye, mégpedig, hogy lekötjük a gyereket. Azt vallom, hogy inkább kimosok pár ruhával többet (amiket közben óhatatlanul bekoszol), minthogy órákig hallgassam a nyafogást.

 

sütés gyerekekkel
A fotók a Habakukk alapítványi óvoda Pink csoportjában készült, miközben a gyerekekkel süniket készítettünk.RECEPTEK

Add a Startlaphoz