1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ízletes, zamatos ételek római tálban

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 


Régen a kerámia sütőedények használata mindennapi volt, manapság már némi exkluzivitás övezi. Kétségtelen, hogy használatával ízletes, és egészségesebb ételek készíthetőek. A leggyakoribb kerámia sütőtál a Római Tál, aminek a használata körül sokszor felmerülő kérdések, aggályok eloszlatására az alábbi rövid összefoglalóval szeretnék segíteni az érdeklődőknek.


A kerámia tálban való sütés előnyei
- Praktikusság, egyszerűség: A Római Tálba egyszerűen csak beletesszük a hozzávalókat, és maguktól elkészülnek. Nem kell kevergetni, nem fröcsög, nem ég oda.
- Egészséges megoldás: A tálban minimális folyadékkal, igény szerint hozzáadott zsiradék nélkül, a saját levében párolódnak, sülnek az ételek. Így zamatosak lesznek az így készült fogások. Zöldségek esetében megmaradnak a bennük lévő ízek, vitaminok, ásványi anyagok. A húsok nem égnek meg, omlósak, ízletesek maradnak.
- Esztétikusság: A kerámia sütőtálak egy másik jelentősége az esztétikusság. Sokkal látványosabb egy ilyen tálat az asztal közepére tenni, mint egy sima tepsit.
- Sokoldalúság: A római tálakban egytálételek, levesek, felfújtak, húsos, halas, zöldséges, tésztás ételek, sőt még sütemények is elkészíthetőek. Érdemes többféle méretben beszerezni a praktikusság végett. Halasnak és felfújtaknak kisebbet, az összes többi ételhez egy nagyobbat.
TIPP: Ezeket az előnyöket leginkább a natúr tálak biztosítják, amelyek a pórusaikba beszívott nedvességet a sütés, főzés során az ételre párologtatják.

európa tál receptek sütőtál receptek sütőtál receptek
Európa tál Halas tál Szárnyas sütőtál


Hogyan használjuk a kerámia sütőtálakat
Alapvetően kétféle sütőtálat különböztetünk meg, a natúr tálakat, és a mázasakat. Használatuk némely pontokban eltér, de sok esetben megegyezik. Lássuk hát, milyen szempontokat tartsunk szem előtt!
- A natúr (nem mázas) edényeket használat előtt legalább 20 perce, de inkább egy órára áztassuk be hideg vízbe. Ilyenkor a kerámia pórusai megszívják magukat vízzel, ami a sütés folyamán folyamatosan elpárolog, ezáltal teljesen puhára párolja az ételeket. A kívül-belül mázas tálakat nem kell előzetesen beáztatni!
- A kerámia tálakat nem szabad szúró, közvetlen hőhatás alá kitenni. Ez azt jelenti, hogy sem gáz-, sem villanytűzhelyen nem lehet használni. Viszont bármilyen sütőbe (villany, gáz, mikrohullámú) bátran betehetjük.
- Figyeljünk azonban arra, hogy hideg sütőbe tegyük, és fokozatosan melegítsük fel. Ennek két oka is van. Egyrészt, ha túl forró sütőbe tennénk, elpattanhatna a tál, másrészt így nem égnek meg benne az ételek. Az általános sütési hőfok a 200-220, vagy gázsütőben a 4-5-ös fokozat.
- A sütés és párolás folyamán, ha folyadékpótlásra van szükség, mindig langyos folyadékkal tegyük. Soha ne legyen hideg, vagy forró a hozzáadott folyadék, mert attól is megpattanhat a tál.
- Ha azt szeretnénk, hogy az étel teteje megpiruljon, akkor a sütés vége előtt 20 perccel vegyük le a sütőtál fedelét.
- Ha elkészült az étel, soha ne tegyük a tálat hideg felületre, inkább egy fa alátétre a hőingadozás miatt.
- Mosogatás előtt várjuk meg, hogy lehűljön a tál, majd meleg vízzel mossuk ki. Ha szükséges, pici mosogatószert használhatunk, de súrolószert ne, mert az eltömítheti a pórusait.
- A római tálat mielőtt eltennénk a szekrénybe, alaposan szárítsuk ki szobahőmérsékleten. És ezt követően is lehetőség szerint, szellős, száraz helyen tároljuk. Ha vizesen tesszük el, ráadásul a dobozában, akkor könnyen megeshet, hogy bepenészedik.

PATAKI KERÁMIA TÁLAK, KIEGÉSZÍTŐK
Magyarország észak-kelti részén, Sárospatakon a kerámia tálak készítését mester fokra vitték a magyar kézművesek. A hagyományos natúr tálak mellett kézzel festett, egyedi, mázas sütőtálakat is készítenek különböző témákban. A budapesti mintaüzletükben ámultan bámultam a tyúk, a hal, vagy akár a kacsa formájúra készített, színes sütőtálakat. Ezeket máshol nem látni, ezért ajánlom, hogy aki teheti, látogasson el az üzletbe. Ráadásul olyan jó áron hozzájuk lehet jutni, hogy nyugodtan beinvesztálhatunk akár többe is. A Pataki Kerámiák garantáltan a legjobb ajándékok a sütés, főzés szerelmesi számára.
Ráadásul a Pataki Kerámia Kft. asztali kiegészítők, és étkészletek készítésével is foglalkozik. A több száz formát, akár több ezer motívumban, színben is el tudják készíteni. Bármilyet is válasszunk, biztosak lehetünk benne, hogy azok egyszeriek, megismételhetetlenek, egyediek. Használatukkal meghitté, és ünnepivé tehetjük a hétköznapokat is. www.patakikeramia.hu

 

Halas sütő receptek pite sütőtál receptek lasagne sütőtá receptek
Halas sütő és tálaló Fodros szélű, pite sütőtál Fodros szélű lasagne sütőtálHozzászólások  

 
#4 Solymosi Lászlóné 2012-01-22 10:18
László, nekem olyan van, aminek csak az alja belül mázas, a többi része kívül-belül natúr cserép és szuperül működik már hosszú évek óta.
Idézet
 
 
#3 Bővíz László - JUEX 2011-10-01 16:26
Mázasat ne vegyetek, mert teljesen másképp fő/sül benne az étel.
Idézet
 
 
#2 Solymosi Lászlóné 2010-05-21 18:06
Én kb. 10 éve kaptam ajándékba egy kolléganőmtől, azóta is használom. Nagyon szeretek benne főzni, főleg rakott dolgokat, mert csak egymásra pakolok benne mindent és kész is.
Idézet
 
 
#1 Forgács Melinda 2009-11-27 20:59
Ez nagyon jó kis összefoglaló, ennyi infóval talán már bele fogok kezdeni a használatba is.
Utoljára anyukám használt ilyet de én akkor még nagyon gyerek voltam, azóta pedig már nem tudom megkérdezni tőle,hogy hogy is volt azza a római tállal.
köszi
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL