1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

A legjobb cukormentes sütemény receptverseny összefoglalás

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb Nagy feladat elé volt állítva a receptverseny zsűrije, hiszen sok, és különböző típusú receptet kellett értékelnünk, összehasonlítanunk. A zsűritagok ugyanakkor nagyon más szemmel, más megközelítéssel álltak a kihívás elé, így végeredményben egy objektív összegzést tudtunk kihozni. Gratulálunk a nyerteseknek, és akkor lássuk, milyen szempontokat néztünk.A receptek a Rita konyhája facebook közösségi oldalán tekinthetők meg a TOPLISTA menüben: https://apps.facebook.com/ritareceptversenye/


Zsűrizési szempontok
A recepteket hat szempont alapján értékeltük egyenként 1-5-ig terjedő pontokkal. Az értékelésben figyeltük az alapanyag használatot, a kreativitást (újszerűséget), az ízek harmóniáját, a sütemény fotóját és tálalását, a recept érthetőségét, és a hozzáadott információkat.

Érdekes módon, a zsűrizésben én voltam a legszigorúbb, és a tartalmi adottságok mellett bizony nagyon néztem a kivitelezést és a látványt is. Ettől függetlenül nagyjából közelítettek a zsűritagok véleményei.

A zsűri által választott, legjobb cukormentes sütemény: Csokis, vaníliás málnatorta (Stefán Rita)
Gratulálunk Ritának, aki láthatóan nagy gonddal, odafigyeléssel készítette el ezt a látványában klasszikus, ám összetételét nézve modern, az egészséges táplálkozás alapelveit követő desszertet.


csokis, vabíliás málnatorta

A Nyersétel Akadémia utalványát Marton Melinda nyerte a nyers epres álom kókuszgolyó recepttel. Gratulálunk a finom desszerthez!

nyers epres golyó

A zsűrik egy külön díjat szavaztak meg a Zsuzska receptjei beküldőnek a banános zabtallér, avokádós csokikrémmel receptjéért. Gratulálunk Zsuzskának! Nyereményét vele egyeztetem!!! Zsuzska kizárólag gyümölcsöket használt a receptjéhez fel, és egy könnyű, de mégis izgalmas desszertet készített el!

banános zabtallér avokádós csokikrémmel


A legtöbb szavazatot kapó receptek készítőinak is szívből gratulálunk. Nem csak hatalmasat játszottak a szavazatok elnyeréséért, de színvonalas süteményekkel is neveztek.


I.    helyezett: Ágij Eleonóra, gyümölcsös kukoricatorta
II.    helyezett: Lázár Bea, epres túrótorta
III.    helyezett: Tárczy Bodnár Teréz, epres, mascarpones süti


Tapasztalatok, észrevételek
-    Sok olyan recept érkezett, amik a hagyományos sütemények cukormentes változataira szerettek volna alternatívát adni. Észrevettük, hogy sokan egy az egyben helyettesítették a klasszikus cukrot valamilyen alternatív, természetes édesítőre. Nem véve figyelembe az eltérő édesítő erőket, más állagokat. Az el nem fogadott receptek között szerepelt olyan pályázat is, amiben 20+30 deka steviát tettek (!!!). Azt gondoljuk, a jövőben nagy hangsúlyt kell helyezni a természetes édesítők felhasználási körének, és adagolási szempontjainak fontosságára.
-    Szintén a nem jóváhagyott receptek között volt megfigyelhető, hogy sokan nincsenek tisztában a rejtett cukrok fogalmáról. Itt most nem volt elég a kristálycukrot lecserélni, de oda kellett figyelni arra is, hogy az egyéb hozzávalók se tartalmazzanak cukrot.
-    A természetes édesítők esetében azt is megfigyeltük, hogy sokan nem ismerik ezeknek az élelmi anyagoknak a viselkedését, tulajdonságát. A stevia adagolásánál például nem dekákat számolunk, hanem cseppeket számolunk, csak csipeteket adagolunk. A nyírfacukor nem karamellizálódik, így grillázs sem készíthető belőle.
-    Megint más recepteknél azt tapasztaltuk, hogy a pályázók túlbonyolították a recepteket, és esetenként nem optimálisan használtak fel egy-egy alapanyagot.Összességében elégedettek voltunk az eredménnyel, a receptverseny népszerűségével.
Személy szerint hiszem, és tudom, hogy van létjogosultsága az edukációs hozzáállásnak. Nem gondolom, hogy az egészség jegyében mindenről le kellene mondani, de ésszerűsíteni, optimalizálni kell a nassolási szokásainkat. Egy-egy ilyen játék sok embert megmozgat, és ez fantasztikus, hiszen a hatás ilyenkor nem összeadódik, hanem hatványozódik. Itt most megmutatták a versenyzők, hogy lehet egy sütemény szép és finom is, még akkor is, ha nem szokványos cukorral készül.
Köszönöm mindenkinek a részvételt! A pályázóknak, a szavazóknak, és természetesen a zsűrinek is.


A versenyben részt vevő zsűritagoknak külön köszönet:
Kaldeneker György média szakács
Lénárt Gitta a Nyersétel Akadémia szakmai vezetője
Árvai Krisztina a Rita konyhája táplálkozási szakértője
Knopf Anita a Vesta International Kft. marketingvezetője, a játék fő szponzora
Hadarik Rita a Rita konyhája szerkesztő tulajdonosa


Ps.: Próbálj meg úgy élni, hogy a cukros nassolás ne legyen életed központi szereplője! Nem kell mindennap nassolni, hiszen nincs erre szüksége a szervezetünknek! Itt a nyár, együnk minél több nyers gyümölcsöt, a süteménysütést meg hagyjuk a hétvégére. Csökkentsük a cukormennyiséget a süteményekbe, vagy cseréljük le természetes, kalóriaszegényebb édesítőkre. Kis mennyiségeket süssünk, nehogy a túlevés csapdájába essünk!
Hadarik Rita

RECEPTEK

Add a Startlaphoz