1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Romani Platni: antidiszkriminációs főzőcsoport a Ferencvárosban

Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 

„Csak a legbevállalósabbak” jelentkezzenek! Ez állt a Lucullus Baráti Társaság meghívójában, ami egy igazán különleges eseményre invitált, egy lakásétterem mintájára alakított cigány vacsoraestre.


A menü érthetetlen volt számomra, csak a sertés petevezeték volt világos, de inkább nem próbáltam vizualizálni az ételt. Próbáltam felidézni magamban gyerekkorom cigány emberekkel kapcsolatos emlékeit, hiszen Simontornyán, ahol éltem, sok roma család élt. Eszembe jutott a Balla Józsi, aki mellett 8 évig ültem az iskolapadban, az egyik legjobb barátom volt, és aki azt hiszem kb. 20 évesen belehalt egy foghúzás utáni vérmérgezésbe. Szerettem őt, sok jó emlék fűzött hozzá, jó sok röhögés, és – majd elfelejtettem – 4 évig ő volt a párom a népi táncon is.

 

A konyha. Egy légtérben van az "étteremmel". A főző asszonyok
szolgálják fel az ételt. A mai modern főzőiskolák és lakáséttermek
konyháihoz képest ez egy bizarr dolog azért.

 

De eszembe jutott, na jó, a nevére nem emlékszem,  egy másik srác is, aki negyedszerre járta velünk a 6. osztályt, és egyszer a töri órán feleléskor a „Ki találta fel a könyvnyomtatást” kérdésre Gulliverrel válaszolt. Na, ez a srác egyszer, amikor egy marék dióval a kezemben a nagyszüleimtől az iskolába mentem, megkergetett, fenékbe rúgott, és elvette a csemegémet. Utána anyu megkergette a trabanttal. Szóval, azt hiszem, ennyi gasztronómiai élményem volt eddig a cigánysággal.

 

Bodag, a cigány szódás kenyér.

 

Hogy miért írom ezt le? Mert szerintem nagyon is köze van ahhoz, amit a ferencvárosi tanodában ezek a lelkes, dolgos cigány emberek üzenni szeretnének. Hogy kit kedvelünk, vagy éppen nem, nem a hovatartozástól függ, hanem azoktól az érzésektől és élményektől, amiket velük megtapasztalunk.  És ez a lényeg.

 

Kívülről sem impozáns, belülről meg pláne. De a célját szolgálja.

 

A Romani Platni egy „semmihez sem fogható” gasztronómiai élmény. Különösen nagy extázisba nem kerültem tőle, de egy más világba kalauzolt el, és egyébként az ételek ízletesek voltak. A sertés petevezetéket lecsósan készítették az asszonyok, amit petrezselymes burgonyával kínáltak. Egyáltalán nem volt benne semmi negatív a nevén kívül, simán meg lehetett enni. Ízében semmi karakteresség nem volt, kissé a zúzára emlékeztetett. Az ételek egyszerűségről, szegénységről, de leleményességről árulkodtak, és szeretettel készültek. Bevallom, a beharangozó alapján valami sokkal extrémebbre számítottam, de a katarzis elmaradt. Az előétel a muzsgyej volt a legjobb, ami nem más, mint egy paprikás, fokhagymás zsírban kisütött húsos szalonna, amit friss bodaggal, azaz szódás kenyérrel kínáltak. A desszert volt számomra a legnagyobb próbatétel, hiszen egyáltalán nem volt egyeztethető az én táplálkozási szokásaimmal: tészta, kenyér, cukorszirup, konzervbarack. Megkóstoltam, ahogyan illik, de ennyi.

 

Zsurmó, azaz a desszert. Ez nehéz falat volt nekem, valóban.

A vacsora alatt bepillantást nyerhettünk a cigányság kultúrájába és gasztronómiájába is. Miközben falatoztam, és kedves blogger ismerősökkel beszélgettem, felkaptam a fejem arra, hogy a főzőcsoport híre eljutott egészen a Washington Post-ig is. És itt már nem az ételekről van szó, hanem a gasztronómia közvetítő erejéről. Van egy francia mondás: les meilleurs affaires se traitent á table”, azaz a legjobb üzletek az asztalnál köttetnek. Ezen túlmenően hidakat emel emberek, ideológiák között, és segít úgy látni a világot és benne az embereket, ahogy vannak. Ami biztos, romantikus vacsorát ne a Romani Platniba tervezzünk, mert félő, csalódást okozna. Ugyanakkor egy élmény, amit érdemes beiktatni, ha éppen úgy tartja kedvünk.

 

...és nagyon bírnám, ha az egészséges táplálkozás is kapna sok ilyen hírértéket (de ez már csak az én privát szívfájdalmam).A Romani Platni 15 fős vacsoraestjeire a blogjukon lehet jelentkezni (http://romaniplatni.blogspot.hu/).
RECEPTEK

Add a Startlaphoz