1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Érkezés, rendelés, fizetés az étteremben

Email

Felhasználói értékelés: / 4
GyengeLegjobb 

Bármilyen nyilvános helyre is megyünk, az ajtón minden esetben a férfi lép be először. Belépést követően megtartja az ajtót, hogy a társaságában lévő hölgy is beléphessen. Ezt követően arra is oda kell figyelnie a férfinak, hogy a hölgyet előre engedje. Asztalt a nő választ.

 

Ám a legtöbb étteremben nem szokás, hogy a vendégek kiválasztanak egy asztalt, és azt elfoglalják. Álljon meg a bejáratnál, várja meg, míg köszönti Önöket a kiszolgáló személyzet, vagy forduljon a pulthoz. Azonnal fognak Önnek egy asztalt ajánlani.
A nő amellett, hogy asztalt választ, ő is ül le elsőként a férfi segítségével.

Az étteremben rendelést megadni, vagy bort kóstolni a férfi feladata. Bármennyire is emancipáltak a mai nők, ha sikerült választani, döntésünket mondjuk meg a férfipartnernek, aki majd leadja a rendelést. Amint az étlapok összehajtva az asztalon vannak, a kiszolgáló-személyzet tudni fogja, hogy már választottak, és rendelni szeretnének. Ezt a gesztust jelzésnek tekintik, és nincs szükség arra, hogy az egész termen keresztül átkiabálva hívjuk a pincért.

Ha bort rendelt az itallapról, akkor az italos pincér az asztalnál fogja megnyitni a palackot, és tölt Önnek egy kortyot, hogy kóstolja meg. Az a célja ennek az eljárásnak, hogy megadja a vendégnek a lehetőséget, hogy ellenőrizze a bor hőmérsékletét, és megállapítsa, hogy megfelelő-e a bor? Amennyiben elfogadta a bort, az italos pincér a többi vendégnek is tölteni fog.
Ha bort iszunk az étkezéshez, a boroskelyhet a száránál tartsuk. A koccintás nem kötelező. Nagyobb asztaltársaság esetén legfeljebb a közvetlenül mellettünk ülőkkel koccintsunk, a többiek felé csak megemeljük a poharat.

Ha egy előkelő étteremben az étel egy ezüst melegentartó fedő alatt érkezik, akkor ezt Ön semmiképpen sem távolíthatja el. A leemelés a kiszolgáló-személyzet feladata.
A pincért, vagy a pincérnőt a lehető legdiszkrétebben szólítsa magához. A csettintés, a tapsolás, vagy a hangos teljesen elfogadhatatlan.
Minden, ami a tányéron található, elvileg ehető, és ha ehető, akkor meg is szabad enni. Tehát aki szeretné, megeheti a teljes dekorációt, a zöldségcsokrot is beleértve. Ha egzotikus virágok vannak a tányéron, akkor tulajdonképpen ezeknek is ehetőknek kell lenniük. Ha nem biztos benne, kérdezze meg a pincért, vagy a pincérnőt. Az a szokás, hogy a tányérról nem szabad mindent megenni, és legalább egy falatot rajta kell hagyni, már régen nem érvényes.
Az étteremben a tányért akkor viszik el, ha a vendég a párhuzamosan lévő, zárt evőeszközzel jelzi, hogy végzett azzal a fogással, mindegy, hogy a tányér teljesen üres, vagy még majdnem tele van.

A számlát egyvalakinek kell kifizetnie (szabály szerint annak, aki a számlát kérte), az adódó pénzügyi kiegyenlítéseket a barátok később még megbeszélhetik.
Vendéglátóként jómódorról tanúskodik, ha a számlát nem az asztalhoz hozatja, hanem a pincérnél, a pultnál intézi el a fizetést.

Mit tegyünk, ha valamiért reklamálni szeretnénk?
Mondja meg a kiszolgáló-személyzetnek olyan diszkréten és olyan udvariasan, amennyire csak lehet azt, ami Önnek nem tetszik. Lehetőleg kerülje el, hogy az asztaltársaság, vagy az étterem többi vendége tanúja legyen ilyen kényes szituációnak.

TIPP: Az elegánsabb éttermekben nem szívesen látják a gyerekeket. Amennyiben csemetéit magával szeretné vinni, akkor ügyeljen arra, hogy kifogástalanul viselkedjenek.


RECEPTEK

Add a Startlaphoz