1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Helyes viselkedés az étteremben

Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 
A textil szalvétákat, miután leültünk, azonnal szét kell hajtogatni, és az ölünkbe helyezni. Néhány nagyon jó étteremben hozzánk siet a pincér, hogy megtegye ezt a vendég helyett. Ezt egy gesztusnak kell tekinteni.
Próbálja meg az asztalnál a lábait zárva tartani, a lábfejek párhuzamosan és a földön maradnak.
Bármilyen esztétikus, vagy kisméretű is legyen a nő kézitáskája, az asztalra tenni illetlenség.
Étteremben nem illik más tányérját bámulni. Az étlap azért van, hogy abból rendeljünk.
Ne könyököljünk az asztalra. Az sem utal jómódorra, ha túlságosan hanyag testtartásunk van.
Azt a kezünket, amelyikkel nem eszünk, tartsuk az asztalon.
A ruhaszalvétát evés után lazán össze kell hajtogatni, és az asztalra helyezni (lehetőleg a tányér bal oldalára). Teljesen felesleges újból rendesen összehajtani. Soha ne dobja a ruhaszalvétát az üres tányérra.

Gyakorlati szabály a dohányzásra: Ha az asztalon van hamutartó, akkor lehet dohányozni, ha nincs, akkor kérdezze meg a személyzetet. Amennyiben Ön az étteremben dohányozni szeretne, először bizonyosodjon meg róla, hogy ez megengedett-e. Ezután kérdezze meg az asztalpartnereit, hogy nem zavarja-e őket a szürke füst. Ajánlatos tartózkodni a pipázástól és a szivarozástól, mert intenzív illatuk zavarhatja a többi vendéget. Fogások között sem illik dohányozni, mert a kellemetlen szagok terjengése esetleg elvehetik mások étvágyát.

A bódító parfümöknek semmi keresni valójuk nincs az étkezésnél, mert megakadályozzák, ugyanúgy, mint a dohányfüst, hogy az ételek aromáját az ő sokszínűségükben élvezzük. Ez főleg olyan vendégre vonatkozik, aki domináns parfümöt vagy after shavet használ, de saját maga már alig érzi.
Ugyanígy sugdolózásra adhat az is okot, ha a hölgy az asztalnál igazítja meg a sminkjét.
Férfiakra vonatkozik: A hajválaszték megigazítása, vagy a haj átfésülése az asztal mellett nem megengedett. A kabát energikus leverése, hogy megszabaduljunk a korpától, kerülendő. A mellettünk ülő ugyanis jogosan tart attól, hogy a fejbőrdarabok az ételben landolnak.

Az asztali kézmosók langyos vizet és egy szelet citromot tartalmaznak, mely zsíroldóként szolgál. Csak visszafogottan mossa le ujjhegyeit, és utána itassa le a kézmosóval együtt átnyújtott szalvétával. Nagyobb kézmosási mutatványokra nem alkalmas az asztali kézmosó.
Nem szép látvány az evőeszközön, poháron vagy csészén lévő rúzsfolt. Evés előtt törölje le egy kis papír zsebkendővel a vastagon felvitt rúzst. Erre a célra ne használja a fehér ruhaszalvétát.
Mielőtt iszunk egy kortyot a pohárból, nyeljük le az ételt, és töröljük meg az ajkunkat a szalvétával. Nem gusztusos, ha a borban ételdarabkák úszkálnak, vagy ha a pohár széle teljesen össze van kenve.

Még ha a társaság olyan vidám is, legyen figyelemmel a többi vendégre, és hangerejét igazítsa az adottságokhoz.RECEPTEK

Add a Startlaphoz