1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

A vendéglátás alapszabályai

Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 
Ha vendégeket hívunk, érdemes úgymond leellenőrizni, hogy hányan fognak biztosan eljönni a vacsorára, ill. ebédre. Ez azért is fontos, nehogy kevesebb vagy sokkal több főre készítsünk enni- és innivalót, mint ahányan valójában lesznek.

Érdemes megtudakolni – ha korábban nem ismertük a vendégeket –, hogy nincs-e a meghívottak közül valakinek speciális étkezési szokása, így például hogy vegetáriánus, cukorbeteg-e, illetve, hogy van-e olyan húsfajta, amelyet nem szeret.

Az ételeket úgy érdemes elő-, illetve elkészíteni, hogy a háziasszonynak a vendégek érkezése előtt jusson ideje a felfrissülésre (zuhanyozás, átöltözés, sminkelés). Így nagy vendéglétszám esetén nem érdemes frissensülttel készülni, jobb ötlet vendégváró falatkákat és készételeket tálalni. Fon¬tos, hogy a menüt friss alapanyagokból (minél kevesebb félkész vagy késztermék felhasználásával), lehetőség szerint magunk állítsuk elő. Elsősorban a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket használjuk fel.

Aperitifet az étkezés előtt szokás inni. Ne legyen túl nagy alkoholtartalma, és fokozza az étvágyat. A koktélok, és a long drinkek (hosszú italok) nem annyira alkalmasak, mert jellegzetes ízük van, mely befolyásolja az evés élvezetét.

Manapság nincsenek merev szabályok arra vonatkozólag, hogy mit szabad, és mit nem szabad aperitifként fogyasztani. A következő italok klasszikus, és kedvelt étvágygerjesztők, aki azonban szeretné, az rendelhet mást is: francia pezsgő, pezsgő, prosecco, száraz sherry, száraz vermouth, ezenkívül keserű szeszes italok, mint a Capari, Cinzano, vagy Cynar.

Az asztalnál a vendéglátóé a jog, hogy először emelje fel a poharát, és esetleg néhány szót szóljon, hogy az iváshoz megadja a kezdést. Nagy udvariatlanság, ha már korábban belekortyolunk az italba.

Az étkezést akkor lehet elkezdeni, amikor minden vendéget kiszolgáltak, előttük van az étel, és közösen neki kezdenek. Meghíváskor, szokás szerint a vendéglátó hölgy adja meg a jelet az étkezés megkezdésére úgy, hogy meg fogja az evőeszközét, és elkezd enni. Ha a hölgy nincs jelen, akkor a vendéglátó úr veszi át ezt a szerepet.

Már messzemenően meghonosodott, hogy egy jó étkezéshez nemcsak egy finom bort, hanem egy üveg ásványvizet is rendelnek. Leginkább a csendes ásványvizeket részesítik előnyben. Nem minden ember viseli el a magas széndioxid-tartalmú dús ásványvizet. Vendéglátóként kérdezze meg vendégeit, hogy mit szeretnének inkább fogyasztani.

Ha a fogások között iszunk pár korty vizet, annak az az előnye, hogy az ízlelőbimbókat semlegesítjük, és ismét fogékonyak lesznek a következő aromákra. Vendéglátóként figyeljen arra, hogy az utolsó fogásig elegendő víz álljon a rendelkezésre.

Digestifet az étkezés után szokás fogyasztani, és fokoznia kell az emésztési folyamatokat. Kiváló minőségű italokat szokás választani ehhez, mint például Grappát, Cognacot vagy gyümölcspálinkát. A gyógynövény alapú szeszes italok is nagyon kedveltek. Ha a vendégeink még autóba fognak ülni, vagy általában keveset isznak, azoknak az ebéd után kávét kell kínálni.

 
RECEPTEK

Add a Startlaphoz